Kuhinja

Grčki jogurt na domaći način

Grčki jogurt na domaći način
Podeli dalje

Grčki jogurt spada u jednu od najhranljivijih namirnica i sastojaka koji doprinose bolejm zdravlju. Kako se ne biste morali da putujete do Grčke po njega, evo recepta da ga napravite sami.

 

Grčki jogurt se razlikuje od naših po tome što je kremast i veoma gust, a to se dobija tako što se cedi tokom pripreme. Evo kako ga možete napraviti i sami – na dva načina.

#1 Trebaće vam 2l običnog mleka za kuvanje , pakovanje slatke pavlake (250ml), 100ml kiselog mleka. Skuvajte mleko zajedno sa slatkom pavlakom, pazeći da se nikako ne uhvati korica na dnu šerpe i uz stalno mešanje, na umerenoj temperaturi – kada primetite da se po ivicama šerpe pojavljuje pena, temperatura je odgovarajuća.

Nakon toga, ostavite da se smesa ohladi na 40 stepeni (preko toga zdrave bakterije ne uspevaju i ne dobijate onu neophodnu hranljivost) i pomešajte sa kiselim mlekom. Kada ste to završili, uvijte posudu u kojoj ste sve umešali u jorgan ili ćebe i odložite preko noći u prostoriju gde nema promaje, ili u rernu.

Sutradan uzmite gazu ili pelenu (poslužiće bilo koja tanja pamušna tkanina), stavite je preko šerpe i izručite smesu – ovo će poslužiti kao cediljka. Poklopite, ponovo uvijte u nešto toplo i vratite na mesto gde je prenoćila da se dobro ocedi jedno 2-3h, a nakon toga i u frižider do uveče.

Ovako spremljen jogurt spreman je za upotrebu i može se koristiti do 5 dana.

#2 Drugi način, pronađen na odličnom sajtu Coolinarke je malo jednostavniji. Treba vam veća cediljka, nekoliko filtera za kafu i litar jogurta. Zakačite cediljku za šerpu i obložite je sa jedim do dva filtera za kafu. Preko toga sipati litar jogurta ili koliko vam je već potrebno da popunite do vrha filtera. Ppostupak završite tako što sve prekrijete celofanom i ostavite preko noći u frižideru.

Ujutru uzmite krpu od stare pamučne potkošulje, njome obložite cediljku, pa izručite, bez mnogo mešanja, jogurt u nju. Cediljku stavite preko čiste dublje šerpe, poklopite i vratite u rernu (umotajte u jorgan) dva do tri sata da se cedi na toplom, a onda je premestite u frižider da nastavi da se cedi do uveče. Nakon 8 do 10 sati (sve preko toga će učiniti da dobijete kremasti sir umesto gustog jogurta), primetićete da se jogurt lepo ocedio i da vam je unutra ostala smesa gusto kremastog grčkog jogurta.

Prijatno i na zdravlje!


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook