Kuhinja

Kopi Luwak – najskuplja kafa na svetu

Kopi Luwak – najskuplja kafa na svetu
Podeli dalje

Znate li zbog čega je Kopi Luwak najskuplja kafa na svetu? Ne? Pristavite kafu i pročitajte tekst, iznenadićete se.

 

Ne postoji bolji napitak koji vas ujutru može „dići iz mrtvih“ od kafe. Vrela, opojna, mirisna, primamljiva…osim ako ne dolazi iz utrobe neke životinje?! – ili ne..

Najskuplja kafa ne dolazi ubrana od strane ljudske ruke, već iz stomaka divlje zveri po imenu Civet. U pitanju je divlja životinja nalik na mačku, sa izrazito buljavim očima, izduženom njuškom i izuzetno oštrim kandžama i zubima. Tako snabdevene, ove zverke noću se penju po arabusta drveću, odakle beru i jedu samo najbolja zrna ove slatko crvene kafe i, nakon što odgrizu voćnu spoljašnjost, progutaju unutrašnje tvrdo zrno. I tada proces dobijanja ove skupe kafe počinje.
U stomaku civeta, želudačni sokovi bukvalno masiraju ova zrna, uklanjajući im oštre ivice i deo kofeina i proteina, koji kafu čine gorkom i neprijatnom za konzumiranje.Nakon toga, potrebno je sačekati da ova životinja „istovari“ zrna, kako bi se pripremila za dalju obradu. Tako dobijena zrna su zelenkasto braon boje i nakon što se dobro očiste (više desetina puta, ostaje da se nadamo) i osuše na suncu, otpremaju se na prženje i mlevenje. I to vam je način da se dobije najskuplja kafa na svetu!

kopi-luwak-najskuplja-kafa-na-svetu-v1

 

Da bi se dobilo, recimo, 150 grama ove bogate tekućine po nazivu Kopi Luwak (na indonežanskom kafa i Civet) – potrebno je čak pola kilograma izmeta ove zverke! I to nije sve – gramaža se umanjuje za nekih dodatnih 20 odsto prženjem! A budući da je godišnja proizvodnja ove kafe nekih maksimalnih 4 do 5 kilograma, nije ni čudo što 400 grama ove kafe košta i po 600 dolara! Samo jedna šoljica ove jedinstvene kafe može vas koštati i do 50 dolara!

Ako vas ova priča nije odgovorila od ispijanja kafe – samo napred! Ostaje, međutim, nejasno kome li je prvom uopšte i palo na pamet da prebira po izmetu tamo neke životinje u potrazi za jedinstvenim bogatim i aromatičnim (jasno nam je od čega) ukusom sa mnogo manje gorčine, ove najpopularnije tople tekućine.

kopi-luwak-najskuplja-kafa-na-svetu-v

Save


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook