Kuhinja

Nova boja vina

Nova boja vina
Podeli dalje

narandžasto vinoLjubitelji vina od pre par godina mogu da uživaju u novoj boji iliti vrsti (sorti) vina. Na  tržištu se pojavilo vino narandžaste boje, koje je ppularno naročito među hipster somalijerima, kako zbog svoje boje, tako i zbog činjenice da ih nije tako lako naći i ne prodaju se po jeftinoj ceni.

Ljubitelji vina od pre par godina mogu da uživaju u novoj boji iliti vrsti (sorti) vina. Na  tržištu se pojavilo vino narandžaste boje, koje je ppularno naročito među hipster somalijerima, kako zbog svoje boje, tako i zbog činjenice da ih nije tako lako naći i ne prodaju se po jeftinoj ceni.
Narandžasto vino, u stvari, pripada sorti belih vina, ali je u pitanju belo vino koje je odstojalo tj. starilo duže od uobičajenog vremena, što je rezultiralo da kora, seme i stabljika grožđa ispuste tanin, zbog čega vino dobije bakarnu boju. Ovako dobijeno vino zove se još i belo vino za ljubitelje crnog 🙂

Zanimljiv podatak je da ova vina uglavnom dolaze iz slovenačke regije Brda, kao i italijanskih regija Friuli, Lazio i Umbria; nešto malo i iz Loirea u Francuskoj. Pored navedenih, narandžasta vina proizvode se i u Kaliforniji i državi Njujork (gde su Amerikanci, tu profit ne izostaje). Zajednička karakteristika svim proizvođačima ovog, sve traženijeg, vina jeste činjenica da su u pitanju mali vinari koji proizvode ovo piće na staromodan način. Otud i razumno viša cena u odnosu na uobičajen savremen postupak proizvodnje – teško da ćete naći bocu po ceni nižoj od 2000,00 dinara.

Neka od preporučenih vina ove sorte su:

–    Movia Ribolla Gialla 2007 (Slovenija)
–    2004 Damijan Kaplja Bianco (Italija)
–    Tenuta Grillo’s 2005 Baccabianca (Italija)
–    Joly Coulée de Serrant (Francuska)


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook