Pića

Kopi Luwak – najskuplja kafa na svetu

Kopi Luwak – najskuplja kafa na svetu

Znate li zbog čega je Kopi Luwak najskuplja kafa na svetu? Ne? Pristavite kafu i pročitajte tekst, iznenadićete se.

 

Ne postoji bolji napitak koji vas ujutru može „dići iz mrtvih“ od kafe. Vrela, opojna, mirisna, primamljiva…osim ako ne dolazi iz utrobe neke životinje?! – ili ne..

Najskuplja kafa ne dolazi ubrana od strane ljudske ruke, već iz stomaka divlje zveri po imenu Civet. U pitanju je divlja životinja nalik na mačku, sa izrazito buljavim očima, izduženom njuškom i izuzetno oštrim kandžama i zubima. Tako snabdevene, ove zverke noću se penju po arabusta drveću, odakle beru i jedu samo najbolja zrna ove slatko crvene kafe i, nakon što odgrizu voćnu spoljašnjost, progutaju unutrašnje tvrdo zrno. I tada proces dobijanja ove skupe kafe počinje.
U stomaku civeta, želudačni sokovi bukvalno masiraju ova zrna, uklanjajući im oštre ivice i deo kofeina i proteina, koji kafu čine gorkom i neprijatnom za konzumiranje.Nakon toga, potrebno je sačekati da ova životinja „istovari“ zrna, kako bi se pripremila za dalju obradu. Tako dobijena zrna su zelenkasto braon boje i nakon što se dobro očiste (više desetina puta, ostaje da se nadamo) i osuše na suncu, otpremaju se na prženje i mlevenje. I to vam je način da se dobije najskuplja kafa na svetu!

kopi-luwak-najskuplja-kafa-na-svetu-v1

 

Da bi se dobilo, recimo, 150 grama ove bogate tekućine po nazivu Kopi Luwak (na indonežanskom kafa i Civet) – potrebno je čak pola kilograma izmeta ove zverke! I to nije sve – gramaža se umanjuje za nekih dodatnih 20 odsto prženjem! A budući da je godišnja proizvodnja ove kafe nekih maksimalnih 4 do 5 kilograma, nije ni čudo što 400 grama ove kafe košta i po 600 dolara! Samo jedna šoljica ove jedinstvene kafe može vas koštati i do 50 dolara!

Ako vas ova priča nije odgovorila od ispijanja kafe – samo napred! Ostaje, međutim, nejasno kome li je prvom uopšte i palo na pamet da prebira po izmetu tamo neke životinje u potrazi za jedinstvenim bogatim i aromatičnim (jasno nam je od čega) ukusom sa mnogo manje gorčine, ove najpopularnije tople tekućine.

kopi-luwak-najskuplja-kafa-na-svetu-v

Save

Fb komentari

1 komentar

Click here to post a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  • Za vreme Holandske uprave nad Indonezijom, njenom najvecom kolonijom, radnicima na plantazama kafe je bilo zabranjeno da je koriste. Posto je bilo dosta glodara koji su se hranili plodovima kafe, radnici su pronalazili nesvarena zrna, sakupljali ih i od njih spremali omiljeni gorki napitak. Danas na stotine proizvodjaca drzi civete u kavezima i hrani ih samo kafom. na Baliju postoje turisticki obilasci farme gde se mogu videti civeti u metalnim kavezima. Cene u Indoneziji variraju. Moze se naci 100 grama i za 20 dolara.

    Zanimljivo je da su na slican nacin nastala i neka poznata indonezanska jela kao SATE i NASI GORENG.
    Robovima je bila strogo ogranicena kolicina hrane, posebno mesa pa su oni preradjivali ostatke i otpatke i tako dosli do novih recepata koli danas odvajaju indonezansku kuhinju od drugih,