Kuhinja

Recept za posni prebranac

Recept za posni prebranac
Podeli dalje

Božićni praznici nisu to što jesu, ako nije prebranac na stolu. Posni prebranac je jedan od davnašnjih recepata i omiljeno jelo svih ukućana.

 

Otkad znam za sebe, prebranac je jelo koje mnogo volim. Toliko, da biih ga jela u svakoj prilici i kao prilog uz sve. Neke od najranijih božićnih uspomena vezuju mi se upravo za prebranac u kojem mi čak ni obilje luka (koji inače ne jedem) ne smeta.

Kao što svaka kuća ima neke svoje praznične običaje, tako ima i svoj recept za ovo ukusno jelo, a ja vam prenosim mamin koji spremamo već 30 i više godina na ovaj način.

Potrebno:
1kg crnog luka
1kg pasulja tetovca
so i biber
aleva paprika
lorberov list
ulje

Priprema:
Pasulj skuvati u 2 vode, pazeći da ostane celih zrna – znači, ne prekuvati ga. Dok se on kuva, iseći luk na rezance i izdinstati ga na ulju, uz povremeno mešanje i dodavanje malo vode. Začiniti i dodati aleve paprike – da se dosta zacrveni.

recept-za-posni-prebranac-v
Zagrejati rernu na 220 stepeni i u unapred pripremljenu đuvečaru slagati red luka, pa pasulja (između stavite i lorberov list) dok ne utrošite sve sastojke. Sačuvajte malo vode u kojoj se kuvao pasulj, pa njome prelijte prebranac da ogrezne i pecite 1h-1.15h uz povremeno mešanje.

Ništa lakše a ukusnije, zar ne? Prijatno!


Podeli dalje
Tagovi

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook