Kuhinja

Slane štanglice – najrecept za Dobro Jutro

Slane štanglice – najrecept za Dobro Jutro
Podeli dalje

Kada bih vas pitala koji je vaš najrecept za dobro jutro, nešto što možete spremiti brzo i lako, ili polagano i preukusno, šta bi to bilo?

Dok razmišljate o zadatku koji sam vam zadala, podeliću sa vama priču i moj najrecept za slane štanglice koje se u našoj porodici spremaju generacijama i prenose sa kolena na koleno.

Prvo sećanje na ove slane štanglice vraćaju me u vreme prostrane mamine kuhinje i testa razvučenog preko celog kuhinjskog stola, dok mi klinci uzbuđeno cupkamo oko stola čekajući da budu spremne za pečenje i grickanje dok su još vruće – toliko su dobre bile. A takve su i danas. Ujedno, ovo je jedan od onih recepata koje može napraviti i apsolutni početnik u kuvanju – toliko je jednostavan i brz za pravljenje.

najrecept-za-dobro-jutro-v

Potrebno:

1 pakovanje Dobro Jutro margarina (250g)

1 prašak za pecivo

400g brašna

6 kašika mleka

2 jaja (1 za testo i 1 za premazivanje štanglica)

150g rendanog kačkavalja

Kim i susam za posipanje

najrecept-za-dobro-jutro-v1

Priprema:

Umesiti testo od brašna, margarina, 1 jajeta, mleka, praška za pecivo i soli. Ostaviti da miruje 10-15 minuta, a potom ga razvući na radnoj površini ili stolu do debljine 3-4mm (naraste za vreme pečenja). Nakon toga, pospite ga rendanim kačkavaljem, kimom i susamom i secite štanglice širine 1cm (narastu za vreme pečenja).

Tako spremne štanglice poslažite u pripremljen pleh koji nije potrebno prethodno namastiti jer sadrže dovoljno margarina u sebi i zapecite u rerni koju ste zagrejali na 200 stepeni, 15 minuta ili dok ne primetite da štanglice poprimaju zlatno-braon boju.

najrecept-za-dobro-jutro-v2

Ove slane štanglice idu odlično u svakoj prilici: od filmskih večeri sa porodicom i prijateljima, preko situacija kad vam neočekivano banu gosti, pa sve do onih trenutaka kad dobijete iznenadnu želju za grickalicama. I, što je najbolje od svega, prave se od sastojaka koje i inače imamo u kuhinji: Dobro Jutro margarina, jaja, brašna i sira 🙂

Cela ova priča i recept su i najava za konkurs Najrecept za Dobro Jutro koji ova kompanija pokreće, a o čijim detaljima se možete više informisati na zvaničnom sajtu.

Ako ste razmislili o svom predlogu recepta, podelite ga na mrežama u formi teksta ili videa i šerujte uz hashtag #najreceptzadobrojutro, srećne dobitnike očekuju lepe nagrade.

I, samo se nemojte ograničiti na spremanje sendviča i brusketa, budite kreativni i pustite mašti na volju; neke od njih bih mogla i sama napraviti.

 

*Tekst pisan u saradnji sa Dobro Jutro

Save

Save


Podeli dalje
Tagovi

4 komentara

Click here to post a comment

Facebook