Seksualnost

Ko su sapioseksualci?

Ko su sapioseksualci?
Podeli dalje

Ko su sapioseksualci i na koga se, tačno, odnosi ovaj termin? Da li znate?

U moru seksualnih orijentacija, pojavila se još jedna – sapiosexuality. Kako nisam učila latinski, nisam mogla ni da pretpostavim na koji tip ljudi se ovaj pojam odnosi, te sam konsultovala Gospodina Googlea i štošta otkrila, što vam sada i prenosim.

Sajt Urban dictionary ima definiciju za sapioseksualce po kojoj su oni osobe koje inteligenciju smatraju za seksualno najatraktivniju odliku. Narodski rečeno, sapioseksualci su osobe koje se lože na pamet i inteligenciju. Znači, ako volite da vas neko intelektualno podstiče, uživate u verbalnim dvosmislenim smicalicama i doskočicama, obožavate filozofska ćaskanja – vi ste sapioseksualac/ka!
 

O sapioseksualcima

Veruje se da su sapioseksualci odavno prisutni, ali su tek pojavom društvenih mreža izašli na videlo u velikom broju. Nije ni čudo; društvene mreže i jesu idealan teren za sapioseksualce – mesta gde reči imaju prednost nad likom, online prostor gde trebate biti naročito vispreni i dovitljivi ne bi li pridobili pažnju za kojom teže.Ako je verovati izvesnom Darren Stadleru sa bloga Wolfieboy, upravo on je zaslužan za postojanje termina saposexual jer ga je oduvek zanimao bridak, radoznao i pronicljiv um; neko za koga je filozofska rasprava predigra i zbog čije dovitljivosti i smisla za humor poželi da je odvede u krevet i slično.

Hm. Sudeći po tome, velika većina nas bi se mogla smatrati sapioseksualcima – kada smo razdvojeni jedni od drugih – upravo su pisane reči te koje nas ’napale’ i požele da je naše voljeno biće kraj nas. Kada nekoga po prvi put upoznajemo, nakon one prve vizuelne privlačnosti – upravo je um taj koji nas navodi na sledeći korak. Ili ne – ako zažalimo istog trenutka što je taj neko otvorio usta.

opasne veze sapioseksualci
Kada se osvrnemo na literaturu, i tu možemo uočiti primere sapioseksualizma: od 1001 noći i Dekamerona, preko Karadžićevog Crvenog Bana, Fani Hil i (meni omiljenih) Opasnih veza, do Rimljanke i Priče o O; potreba za umnim nadražajem kao podsticaju za seks je sveprisutna i uobičajena. I, mada podjednako zastupljena mešu pripadnicima oba pola, po ličnom mišljenju smatram da smo za nijansu više sapioseksualne od ’jačeg’ pola. Jer, kako ona stara izreka kaže:
Muškarac se zaljubi gledajući ženu, a žena slušajući muškarca.

Podeli dalje

2 komentara

Click here to post a comment

  • Istok je još prošle godine ovo objasnio ([url]http://www.trojka.rs/zivot-i-stil/4618-sapioseksualci-oni-koji-se-pale-na-mozak.html[/url]), a ja sam kod sebe počeo i ranije da primećujem znake sapioseksualizma… ali nisam totalni sapioseksualac – i dalje volim seksi usne, sise i dupeta 🙂

  • Hvala za link, nisam znala, izlazili su mi samo strani izvori u pretrazi. Dobro je to, ne valja da si samo tako jednostrano nastrojen 🙂

Facebook