Digitalni aparati i kamere

Samsung Galaxy S7 i Gear VR

Samsung Galaxy S7 i Gear VR
Podeli dalje

Testirala sam Samsung Galaxy S7 i Gear VR i evo prvih utisaka o oba uređaja, verujem da će vam koristiti pri odlučivanju kupovine narednog telefona.

 

Da nisam skoro bila u Americi i tamo kupila konkurenta, teško da bih odolela ovom modelu, onako iskreno. Verujem da je upravo Samsung S7 model koji bi me iz Appleovog tabora prebacio u ljubitelje Androida, a evo i zašto (tipično ženski utisak).

 

Izgled

 

Ljubav na prvi pogled. Beli, sedefasti model visokog sjaja prosto vrišti „Pogledaj me kako sam luksuzan i lep„. Neko će reći „Glupost!„, međutim, da je glupost, Samsung ne bi toliko pažnje posvećivao nečem tako trivijalnom kao što je spoljni izgled, zar ne? 🙂 U svakom slučaju, telefon izgleda i jeste svetski, a i sama veličina je baš onakva kakva treba – ni manji ni veći ne bi odgovarao ženskoj – pa ni mojoj – ruci. Dimenzija 142.4 x 69.6 x 7.9 mm i težine 152g, savršeno staje u ruku, dovoljno je veliki da se na njemu mogu neometano obavljati svi poslovi zbog kojih i inače danas imamo pametne telefone: od fotkanja, igranja igrica, preko dopisivanja na društvenim mrežama, pisanja mailova pa sve do čitanja knjiga u e-formatu.

samsung-galaxy-s7-i-gear-vr-v3

 

Performanse

 

Pre svega, baterija. U odnosu na ostale telefone koje sam koristila i koristim i dalje, baterija na Samsung Galaxy S7 je znatno izdržljivija i dugotrajnija, što ne čudi kad znate da je u pitanju „zver“ od 3000mAh. Imajući u vidu činjenicu da – bar u skorije vreme – neke značajnije revolucije na polju mobilnih telefona nema i neće biti, dugotrajnost baterije je nešto što je svima u fokusu, a Samsung to veoma ozbiljno shvata i isporučuje svojim korisnicima. Interna memorija dolazi sa maksimalnih 32GB, dok je pomožu microSD karticama istu moguće proširiti do čak 200GB, što zadovoljava potrebe i najzahtevnijih foto-amatera, poput mene 🙂

P

Od ostalih značajnih unapređenja, izdvojila bih svakako otpornost na prašinu i vodu, kao i vodootporni microUSB port što znači da, ako vam se telefon nađe blizu mokre površine ili odluči da se malo zamoči, možete nastaviti da ga punite i koristite – ali uz prethodno sušenje, kako biste izbegli bilo kakvu eventualnu neprijatnost – za svaki slučaj 🙂 Ja lično nisam isprobala ovu funkcionalnost, nekako mi bilo žao, al’ evo klipa koji nas uverava da zaista jeste tako kako tvrde:

 

 

Kamera

 

Ono što me je u prvi mah iznenadilo čitajući o ovom modelu, jeste podatak da kamera na Samsung Galaxy S7 ima manje megapiksela od prethodnika, S6 modela. Ono što bi neko okarakterisao kao „skok sa konja na magarca“ – sa 16Mp na 12Mp se apsolutno nije videlo u praksi, fotke su jednako oštre, jasne, boje vrište na sve strane i sve izgleda bolje nego kad gledate golim okom. U specifikacijama stoji da je to zbog toga što je ugrađen brži autofokus, uz gomilu nekih dodatnih pogodnosti koje su mi potpuno nejasne, ali vrše funkciju – što mi je više nego zadovoljavajuće. Uz nju dolaze i novi modovi, poput Auto (za one koji samo kliknu i fotkaju), Pro – za manualno podešavanje svetlosti, tonova, ISO osetljivosti i ostalih stvari koje inače podešavamo na fotoaparatima; a tu su i modovi poput Food, Panorama, Virtual i mnogi drugi. Sve u svemu, gomila opcija koja osigurava da iskustvo snimanja fotografija bude zabavno i dugo.

 

Novine u snimanju videa su te da postoji opcija usporenog i ubrzanog snimanja, što će snimanje istih učiniti dinamičnijim i drugačijim; a za profesionalce na društvenim mrežama tu je pogodnost Live broadcast koja omogućava da sve što snimate bude emitovano na You Tubeu u realnom vremenu – opasno dobra alternativa Periscopeu i Facebook Live videu.

samsung-galaxy-s7-i-gear-vr-v1

 

Gear VR

 

Uz Samsung Galaxy S7, na testiranje sam dobila i Gear VR i ono što prvo mogu reći jeste da i ne slutimo sve te moćne potencijale koje ova naprava ima. Od toga da se može koristiti da obezbedi pristup muzejima, ustanovama, najrazličitijim avanturama i delovima sveta svima iz udobnosti svoje fotelje/sobe; preko toga da približi druge narode i kulture; pa sve do toga da se zabavimo na neverovatno interaktivno-dinamičan način – VR Gear je tek početak tehnologije koja će nam život učiniti definitivno drugačijim.

samsung-galaxy-s7-i-gear-vr-v2
Možda malo više nego mene, Gear VR je oduševio klince koji su postali trenutno opčinjeni njime 🙂 Naravno, isti su koristili bukvalno svega par minuta jer nije namenjem tako malom uzrastu i narednih dana je bio van njihovog domašaja, a prve utiske sam zabeležila i kamerom:

 

 

U svakom slučaju, VR tehnologija je definitivno tu da ostane i ostaje da vidimo u kojim će se sve pravcima razvijati. Način na koji nam uvlači realni svet u virtualni ostavlja bez daha i verujem da je samo pitanje dana kada će ova spravica postati deo svakog domaćinstva.

 

Više detalja o oba uređaja možete potražiti i dobiti na Samsungovom sajtu, ili se raspitati na njihovim prodajnim mestima u Delta Cityju, Ušću u Beogradu, na Telenor prodajnim mestima i u ostalim gradovima širom Srbije.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook