Mobilni telefoni

HTC 10 – povratak u veliku ligu mobilnih telefona

HTC 10 – povratak u veliku ligu mobilnih telefona
Podeli dalje

Razmišljate o kupovini novog telefona? Obratite pažnju na HTC 10, možete se iznenaditi kao što sam i ja.

Na svom nedavnom poslovnom putu u London, imala sam prilike da se družim sa HTC 10 modelom telefona i, moram priznati (kao okoreli iPhone fan), bila sam sve samo ne ravnodušna prema „još jednom Android telefonu…„. Odakle početi? Kako vam ga najbolje predstaviti? I, pre nego što pomislite – ne, HTC me nije platio, niti sugerisao šta da napišem, ovo što ćete pročitati su izvorni utisci i iskustvo nakon 7-dnevnog druženja sa vrlo opasnom zverkom.

htc-10-povratak-u-veliku-ligu-pametnih-telefona-v

I, baš zbog potrebe da budem autentična i svoja u opisu, nisam želela da se informišem o HTC 10 modelu niti da čitam utiske drugih, te vam (uz izuzetak specifikacije) iznosim zanimljive i važne detalje onako kako sam ih opazila i iskusila.

Prva stvar koja je ostavila upečatljiv utisak na mene jeste kvalitet zvuka. Bilo da telefon koristite za njegove primarne namene (kao što je razgovor) ili za slušanje muzike u trenucima pauze, zvuk na HTC 10 je  n e v e r o v a t a n! Ne šalim se, takvu jasnoću, oštrinu i kvalitet stereo zvuka nisam iskusila ni na jednom drugom modelu telefona, a ni na nekom uređaju. Ne ide da vam dublje objašnjavam, to je iskustvo koje i sami morate doživeti – makar samo otišli do neke od radnji samo da probate – jednom kad to iskusite, javite se i potvrdite koliko sam bila u pravu 🙂

Perfume - HTC 10 - Lifestyle Images

Sledeća stvar koja mi se dopala jeste lakoća korišćenja samog telefona i interfejsa – obzirom da dolazim iz iOS okruženja i nisam imala ozbiljnije susrete sa Androidima (osim kod testiranja Samsung modela); nisam osetila nikakvu razliku i koristila sam ga kao da ga imam godinama. Nekome ovo može delovati kao beznačajna stvar, ali kad naviknete na jedan sistem i način rada, pa ga prekinete nečim što je potpuno drugačije od onog što svakodnevno koristite, može doći do iznenađenja i nelagode. U ovom slučaju ništa od toga nisam imala. HTC 10 sam koristila kao primarni telefon sve vreme svog 4-dnevnog puta, što znači oko 18h dnevno. Od mailova, preko korišćenja društvenih mreža, fotografisanja, korišćenja navigacije, rada sa aplikacijama… U svakom od navedenih segmenata, telefon se pokazao odličnim i pouzdanim pomoćnikom.

Čak je i zabava bila zagarantovana, zahvaljujući Freestyle opciji i HTC Themes izborom tema za personalizaciju i dinamičan izgled ekrana i ikonica na njemu.

Kad sam već pomenula kameru, ni ona nije uobičajena, kao na svim ostalim telefonima. Do sada sam bila ubeđena da nema bolje od one na Samsungovim Galaxy S telefonima. Međutim, HTC 10 me je stavio na ozbiljne muke svojom Ultrapixel (u pitanju je HTC-ova tehnologija) zverčicom od 12 MP, laserskim autofokusom, optičkom stabilizacijom slike i 1,8 otvorom blende (samo neki od detalja); što zajedno čini da fotografije izgledaju kao unapređena HD stvarnost, primer u prilogu 🙂

htc-10-povratak-u-veliku-ligu-pametnih-telefona-v1

Ono što ovaj model telefona izdvaja od ostalih na tržištu jeste i kvalitet prednje kamere koja, priznaćete, nije baš jedan od aduta u mobilnoj industriji. Kod HTC 10 modela, ova kamera se zove još i selfie kamera jer itekako pravi odlične selfie fotografije sa svojih 5 MP, autofokusom, optičkom stabilizacijom slike i 1,8 otvorom blende. Inače, HTC 10 je bio prvi smartfon sa optičkom stabilizacijom prednje kamere.

htc-10-povratak-u-veliku-ligu-pametnih-telefona-v2

Kad je u pitanju snimanje videa, i tu se pokazao odličnim jer snima u maksimalnoj 4K  rezoluciji uz snimanje HiRes zvuka i to izgleda ovako:

Uz svo korišćenje aplikacija, društvenih mreža, navigacije i svega ostalog, baterija je trajala – bez dopune – gotovo dan i po, a zahvaljujući brzom punjaču, dopunjuje se za malo jače od sat vremena do 100%, što itekako znači, naročito kad ste negde u pokretu. Trećeg dana sam tako napravila pauzu u jednom od kafića i za pola sata ga dopunila za skoro 50%.

Da li je HTC 10 ispunio moja očekivanja? Da, i više od toga, jer nisam očekivala da će me neki (bilo koji) Android telefon toliko oduševiti. Da li bih ga kupila? Sigurno – da ne koristim iPhone. Razgovarajući sa suprugom po čemu je to iPhone bolji od HTC-a, kad je već takav utisak ostavio na mene, zaista nisam mogla pronaći neku baš baš konkretnu stvar koja je bolja (ne računajući meni bitne aplikacije, od kojih sad već 60% postoji i na Androidima); osim navike kao Appleov dugugodišnji korisnik.

htc-10-povratak-u-veliku-ligu-pametnih-telefona-v4

Po ceni koja je gotovo jednaka sa cenom konkurenata, HTC 10 nudi neke od performansi koje su za nijansu (ili dve) bolje i kvalitetnije. Pitanje je samo da li ste i koliko naviknuti na određenog proizvođača, ali ako ste Android fan i telefon obilato koristite u svakodnevnom radu, ne vidim zašto bi se (trenutno) odlučili za bilo koji drugi model osim ovog.

Save

Save


Podeli dalje
Tagovi

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook