Mobilni telefoni

QR kod

QR kod
Podeli dalje

QR kodSigurno ste videli na internetu, ali i na uličnim reklamama i u po kojim novinama jednu kockastu, crno-belu grafiku, uz podatak „Preuzmite QR kod“. Za one koji još uvek ne znaju šta je u pitanju, otkrivamo ’tajnu’ QR koda.

Sigurno ste videli na internetu, ali i na uličnim reklamama i u po kojim novinama jednu kockastu, crno-belu grafiku, uz podatak „Preuzmite QR kod“. Za one koji još uvek ne znaju šta je u pitanju, otkrivamo ’tajnu’ QR koda.

Jednostavno rečeno, QR kod je mobilna reklamna aplikacija i sam naziv je skraćenica za Quick Response iliti brz odgovor. Napravljen je u formi dvodimenzionalnog bar koda koji u sebi sadrži neke osnovne a relevantne podatke oglašivača: web adresu, reklamnu poruku, detalje o predstojećoj filmskoj ili pozorišnoj premijeri, promotivne aktivnosti i slično. Radi po principu što se kamera mobilnog telefona usmeri ka QR kodu i, uz pomoć posebne aplikacije – čitača, kod se snimi i sa njega skidaju snimljeni podaci. Malo je poznato da je QR kod prvobitno nastao u Tojoti još 1994. godine, za potrebe praćenja vozila u toku proizvodnog procesa.

Ipak, važno je napomenuti da je neophodna opreznost pri skeniranju ovih kodova.
Raznorazni hakeri i ostali web-zlikovci koriste QR kodove kako bi vam inficirali mobilni telefon virusom ili ubacili bug za prikupljanje poverljivih podataka, poput šifri, brojeva telefona, računa i slično. Skenirajte samo one kodove kojima verujete tj. kodove od proverenih oglašivača i sa sigurnih web sajtova.

Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook