Računari i multimedija

Drustveni mediji menjaju nacin izrazavanja

Drustveni mediji menjaju nacin izrazavanja

drustveni mediji menjaju nacin izrazavanjaIstraživanje koje je sprovela organizacija Plain English Campaign koja se bori i zalaže za očuvanje izvornog engleskog jezika, pokazalo je kako društveni mediji menjaju način na koji se izražavamo, što je naročito primetno među ženskom populacijom.

Korišćenje kraćeg i oštrijeg jezika na društvenim mrežama poput Facebooka ili Twittera čini da mlade žene izgledaju agresivno, budući da one i češće koriste online oblike komunikacije. Brza komunikacija između korisnika onemogućava traženje pravog izbora reči, te zbog toda online sadržaj mora biti prilagođen, brz i kratak.
Jezik današnje omladine je generalno postao mnogo direktniji u odnosu na njihove roditelje, kako navode iz ove organizacije, upravo zahvaljujući novim komunikacionim kanalima. Primorani – uslovno rečeno – da budu konkretni, jasni i brzi, današnji klinci tako nenamerno deluju agresivno, umesto samo prodorni.
Ovo istraživanje se, u neku ruku, poklopilo sa ranijom izjavom poznatog pisca Sir Terry Pratchetta koji je rekao kako korišćenje Twittera i SMS poruka ograničava mladima razmišljanje i sam rečnik.
Fb komentari

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Facebook

Organ Vlasti Instagram