Računari i multimedija

Najveći promašaj na DM u 2012.-oj

Najveći promašaj na DM u 2012.-oj
Podeli dalje

bonersJeste da je 2012.-ta tek počela, ali već imamo neprikosnovenog pobednika u kategoriji promašaja na društvenim mrežama. Slučaj koji ću vam sada opisati, teško da će neko premašiti, u mesecima koji slede.

Jeste da je 2012.-ta tek počela, ali već imamo neprikosnovenog pobednika u kategoriji promašaja na društvenim mrežama. Slučaj koji ću vam sada opisati, teško da će neko premašiti, u mesecima koji slede.

Osmog januara, na američkom online vodiču Yelp – sajtu koji uređuju korisnici istog, ocenjivanjem i ostavljanjem komentara o mestima koje su posetili, osvanuo je relativno negativan komentar o usluzi i hrani restorana Boners BBQ. Naime, izvesna Stefanie izašla je baš u ovaj restoran (dobivši kupon sa popustom) da sa suprugom proslavi rođendan i nije joj se preterano dopala hrana, kao ni usluga, pa je svoje utiske podelila na ovom popularnom web-sajtu.

Ni prvi ni poslednji, rekli biste. Ipak, vlasniku pomenutog restorana, komentar je postao trn u oku, zbog čega je na Facebooku potražio ženu koja je ostavila komentar, uzeo jednu od njenih fotografija, okačio ih na svoju Facebook stranu i oglasio se na sledeći način po društvenim mrežama:

 

 

 

 

Javno prikazivanje identiteta gošće restorana, korišćenje psovki i nepristojnih reči vezanih za njen opis i javno izvrgavanje ruglu, svakako nisu pametan potez ni za koga, ponajmanje vlasnika jednog restorana.

Ovakvo ponašanje, izazvao je pravu viralnu antikampanju prema Boners BBQ restoranu i veoma veliki broj negativnih reakcija i komentara. Vlasnik restorana pokušao je da se ‘izvadi‘ rekavši kako gošća, pored negativnog komentara, gošća nije ostavila napojnicu – što je bilo nepristojno. Međutim, izgovor je pao u vodu onog trenutka kada je ta ista gošća dala online saopštenje u kojem je istakla kako je i pored loše usluge, dala napojnicu i to u iznosu od 20% cene obroka!

Sve u svemu, videvši da je vrag odneo šalu, vlasnik restorana pokušao je da minimizira štetu izdavši traljavo izvinjenje, a potom i jedno  ‘ličnije i iskrenije‘:

 

Bilo kako bilo, Boners BBQ ovim potezom navukao je na sebe gnev potencijalnih gostiju i konzumenata ove popularne hrane.  Do trenutka pisanja ovog članka, na Yelpu se nalazilo okruglo 65, mahom negativnih, komentara o ovom restoranu i usluzi koju pružaju.

Koliko neka osoba (bila pravno lice ili ne) treba da je frustrirana, lakomislena, nesigurna, neurotična, _____________(dodajte sami), pa da napravi ovako jedan ozbiljan ispad i izazove veliku štetu sebi i svom poslu? O kakvoj je osobi u ovom slučaju reč, dovoljno govori i izbor reči za naziv restorana ‘Boners‘.

Izvor


Podeli dalje

1 komentar

Click here to post a comment

  • Sjajan mali linkbait. Naime, vlasnik je ili genije marketinga ili totalna budala. Igrao je na emocije klijenta i uspeo da isprovocira online lavinu koja je njegovom sajtu donela dosta povratnih linkova. Gugl algoritam ne može da shvati sentiment i ton teksta već slepo prihvata postavljeni link kao glas za određenu stranicu. Eto i Organ Vlasti daje glas pomenutom restoranu što će se pozitivno odraziti na njegovo rangiranje na pretraživaču. A kolika je snaga blogera znamo i mi iz našeg okruženja (najveći car, ja za Kraljevo, Moje dojke su OK). Nije potrebno mnogo linkova da bi se ostvarili efekti pozicioniranja.

    Slična priča je nedavno bila i sa izvesnim lekarom koji je objavio publikaciju koja je sadržala čisto lupetanje. Naravno da je stručna javnost reagovala i naravno da se dogodila lavina reakcija i komentara. Danas i taj lik ima dosta jak sajt i posluje sasvim ok (ima tekst na Gugl webmaster blogu).

    Ako tražimo da Gugl shvati sentiment teksta i da ukapira da se o nekome negativno piše načekaćemo se još ko zna koliko godina. Rešenje je da se u takve linkove stavlja rel=“nofollow“ atribut jer on blokira prenošenje vrednosti.

    Poučan tekst, ne bi rekao da je lik #fail na društvenim mrežama 🙂

Facebook