Računari i multimedija

Slobodna registracija naziva .SRB domena od prvog avgusta

Slobodna registracija naziva .SRB domena od prvog avgusta
Podeli dalje

Slobodna registracija naziva .SRB domena od prvog avgustaOd srede 01. avgusta 2012. u 12.00 kreće slobodna registracija .SRB domena, najavio je  Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS). Pravo registracije će imati svi, bez obzira na to da li već imaju registrovan .RS domen ili ne.

Od srede 01. avgusta 2012. u 12.00 kreće slobodna registracija .SRB domena, najavio je  Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS). Pravo registracije će imati svi, bez obzira na to da li već imaju registrovan .RS domen ili ne.
 
Cena godišnje registracije .SRB domena koju RNIDS naplaćuje ovlašćenim registrima je 500 dinara, odnosno 250 za poddomene, dok će cene za krajnje korisnike zavisiće od pojedinačnih registara. Spisak ovlašćenih registara možete pronaći na sajtu RNIDS-a.
Ćirilički domen je dostupan za registraciju još od 27. januara i prvih šest meseci važilo je pravo preče registracije, što je značilo da su ih mogli registrovati samo vlasnici postojećih .rs domena i to po promotivnoj ceni od 1 dinar. Oni koji nisu uspeli da registruju domen u ovom periodu, mogu to učiniti po promotivnoj ceni do 1. novembra.
1. Jedini internet domen na svetu koji omogućava da se adrese sajtova pišu onako kako se i izgovaraju. Zahvaljujući osobenosti srpske ćirilice da jednom glasu odgovara jedno slovo, adrese sa .SRB domenom će se, za razliku od, recimo, mnoštva domena na engleskom alfabetu, nedvosmisleno izgovarati upravo onako kako su i napisane.
2. Ostvarenje ustavnog prava građana Srbije da mogu da koriste zvanično pismo i za svoje internet domene. U vreme kada se u razvijenim zemljama i pravo na Internet smatra za osnovno ljudsko pravo, kada i najveće zemlje sveta brinu o očuvanju nacionalnog identiteta kroz domene na svom pismu, Srbija je među prvima napravila korak ka uspostavljanju domena na zvaničnom nacionalnom pismu.
3. Veliki broj slobodnih potencijalno zanimljivih pojmova za nazive internet domena (imena, nazivi firmi ili proizvoda, geografski i opšti pojmovi iz oblasti kulture, istorije, umetnosti…).
4. Geografski određuje teritoriju za koju je internet sajt prevashodno namenjen. To je bitno i za internet pretraživače, kao što su Google ili Bing, kada imaju upit korisnika koji traži upravo internet sajt sa sadržajem iz Srbije.
5. Postajete član srpske internet zajednice. Internet domen je osnovni činilac nečijeg identiteta na Internetu. Korišćenjem nacionalnog internet domena, definišete svoju pripadnost lokalnoj internet zajednici.
 

Podeli dalje

1 komentar

Click here to post a comment

Facebook