Računari i multimedija

eKupovina vodic za kupce

eKupovina vodic za kupce
Podeli dalje

ekupovina vodic za kupcePre nekoliko meseci domaćoj javnosti predstavljeno je jedno posebno izdanje, vodič za kupce pod nazivom „eKupovina“, u kojem su na jednostavan način objašnjene sve prednosti kupovine putem Interneta. Ovo izdanje je sastavio tim domaćih Internet profesionalaca, a na inicijativu Uprave za Digitalnu agendu, sa idejom promocije elektronske trgovine među građanima Srbije.

 

Pre nekoliko meseci domaćoj javnosti predstavljeno je jedno posebno izdanje, vodič za kupce pod nazivom „eKupovina“, u kojem su na jednostavan način objašnjene sve prednosti kupovine putem Interneta. Ovo izdanje je sastavio tim domaćih Internet profesionalaca, a na inicijativu Uprave za Digitalnu agendu, sa idejom promocije elektronske trgovine među građanima Srbije.

Ovaj vodič pokriva kompletan proces internet kupovine, od pripremnih koraka i neophodnih sigurnosnih provera, preko same kupovine, do prava koja su kupcima na raspolaganju nakon kupovine robe ili usluga putem Interneta. Pored detaljno objašnjenog procesa kroz koji prolazi svako ko naručuje nešto putem Interneta, u ovom vodiču se nalazi i spisak različitih tipova artikala i usluga koje građani mogu kupiti ovim putem.
Da bi se ova materija približila što široj publici korišćen je jednostavan jezik, uz dodatna objašnjenja stručnih i stranih termina. Prikazani su načini plaćanja dostupni našim građanima, načini isporuke, kao i procedure za ostvarivanje potencijalnih reklamacija.
Posebna pažnja je posvećena temi naručivanja robe iz inostranstva, gde ima najviše potencijalnih prepreka i vanrednih troškova. Tu su i saveti za povećanje sigurnosti online kupovine, pošto je strah od prevare i gubitka teško stečenog novca na vrhu liste razloga zbog kojih se u Srbiji elektronska trgovina ne koristi u većem obimu.
Urednik ovog izdanja je Slobodan Marković, poznati domaći Internet aktivista i savetnik u Upravi za Digitalnu agendu, a u izradu ovog vodiča bili su uključeni i pravnici, ekonomisti, predstavnici banaka, državnih institucija i domaćih Web prodavnica, među kojima ima i tvojih kolega, uglednih domaćih blogera.

Elektronska verzija vodiča se može preuzeti sa web sajta Uprave za Digitalnu agendu
, dok se štampana verzija deli na skupovima koji se bave Internetom i elektronskom trgovinom.
Isti tim priprema i vodič namenjen malim i srednjim preduzećima koja žele da iskoriste potencijale Interneta za prodaju njihove robe i usluga, kao i onima koji žele da pokrenu Internet prodavnicu, čije se objavljivanje očekuje u narednim mesecima, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena.

 


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook