Računari i multimedija

Svetski dan weba!

Svetski dan weba!
Podeli dalje

Na današnji dan, pre 25. godina rodila se svetska mreža iliti World Wide Web, dan kada proslavljamo Svetski dan weba!

 

Malo ko je mogao i da nasluti razmere koje će www poprimiti danas i revoluciju koja je nastala na internetu i u digitalnoj komunikaciji. Ono što je, pre 25 godina, započeto kao mali projekat na jednoj mašini u Švajcarskoj, danas je globalna mreža nesagledivih razmera bez kojih nam život kakav znamo ne bi bio ovako informativan, bogat i raznovrstan.

 

Nastanak World Wide Weba je promenio čovečanstvo, stvarajući enormnu biblioteku ljudskog znanja i kulture, najrazličitijeg spektra informacija i ideja koje ljude inspirišu na velike stvari. Ipak, i posle toliko vremena, postoje ljudi koji www poistovećuju sa internetom – a to nije isto.

 

World Wide Web je skup tekstualnih dokumenata i ostalih sadržaja do kojih se dolazi preko linkova i imena veb sajtova u čemu vam pomažu brauzeri i serveri.

 

 svetski_dan_weba_v

 

World Wide Web je osmislio  Tim Berners-Lee davne 1989. godine u institutu Cern u Ženevi kao način komunikacije sa kolegama putem hyperlinkova. Danas, www je glavno sredstvo interakcije i komunikacije među ljudima, otvarajući mogućnosti koje su bile nezamislive prethodnim generacijama.

 

Širom sveta, Svetski dan weba proslavlja se raznim online aktivnostima, od tematskih diskusija na forumima i društvenim mrežama, preko selfie fotografija sa karakterističnim www znakom pa sve do offline seminara i konferencija na tu temu.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook