Некатегоризовано

Depp na Kustendorfu

Depp na Kustendorfu
Podeli dalje

Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf, koji je osnovao reditelj Emir Kusturica, biće održan od 13. do 19. januara 2010. godine na Mokroj Gori, a osim budućim filmskim stvaraocima i velikanima savremenog autorskog filma, koji su najavljeni i kao gosti, posebno će biti posvećen i američkom glumcu Džoniju Depu, koji će održati nekoliko radionica.
 

 

 

Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf, koji je osnovao reditelj Emir Kusturica, biće održan od 13. do 19. januara 2010. godine na Mokroj Gori, a osim budućim filmskim stvaraocima i velikanima savremenog autorskog filma, koji su najavljeni i kao gosti, posebno će biti posvećen i američkom glumcu Džoniju Depu, koji će održati nekoliko radionica. Depu će biti priređena retrospektiva, u okviru koje će biti prikazani filmovi “Edvard Makazoruki” iz 1990. godine, “San o Arizoni” iz 1993. i “Doni Brasko” iz 1997. godine, najavili su organizatori.
 
Za učešće u takmičarskom programu trećeg Kustensdorfa pristiglo je više od 300 filmova mladih filmskih autora i studenata filmskih škola iz čitavog sveta. Među njima su i filmovi autora iz zemalja koje do sada nisu učestvovale, kao što su: Argentina, Australija, Austrija, Bangladeš, Bugarska, Etiopija, Indija, Jermenija, Litvanija, Nepal, Nigerija, Rumunija, Sirija, Slovenija, Ukrajina, Čile, Švedska i mnoge druge. Međunarodnim žirijem predsedavaće poznata strip autorka i režiserka Marjan Satrapi, te producentkinja i filmska autorka Sara Drajver i poznati holivudski producent Džonatan Vajsgal.
Prema navodima organizatora, raznolikost tema i žanrova, kao i zavidan kvalitet pristiglih filmova, obećavaju da će nadmetanje za nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje biti uzbudljivo i neizvesno.

U okviru programa
Savremene tendencije”, biće predstavljeni neki od najboljih filmova prošlogodišnje produkcije i njihovi autori – gosti festivala, koji će nakon projekcija svojih filmova održati radionice. Najavljeni su filmovi “O Eli” iranskog reditelja Asgara Farhadija, koji je nagrađen za režiju (Srebrni medved) u Berlinu 2009. godine, zatim film Fatiha Akina “Soul Kitchen”, dobitnik specijalne nagrade žirija u Veneciji ove godine, “Vreme koje preostaje” Elije Sulejmanija, “Afera  Zbogom” Kristijana Kariona, “Car” poznatog ruskog režisera Pavela Lungina, “Zakopane tajne” mlade tunižanske rediteljke Radže Amari i najnoviji film prošlogodišnje zvezde Kustendrofa Džima Džarmuša “Granice kontrole”. Festival će ugostiti najavljene autore i glumce, te brojne mlade filmske autore i studente filmskih škola iz celog sveta, kao i druge eminentne goste iz sveta filma.
ProgramEvergreen” podsetiće na neka od najvažnijih filmskih ostvarenja, kao što je animirani film “Persepolis”, debi Marjan Satrapi i Vinsenta Parnoa, koji je osvojio nagradu žirija u Kanu 2007. godine.
Kao i proteklih godina, nakon projekcija i radionica, biće održani koncerti brojnih muzičkih grupa kao sto su: Global.Kryner iz Austrije, francusko-španski sastav Festicultores Troupe, Rubl iѕ Rusije, špansko-italijanska atrakcija Tonino Carotone, poznata turska pevačica Aynur, Vlada Maričić iz Srbije, te grupe Vrelo i Emir Kusturica and The No Smoking Orchestra, takođe iz Srbije.

Festival Kustendorf organizuje Rasta Film International, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije.
 

Sajt Kustendorfa je www.kustendorf-filmandmusicfestival.org

 

Izvor: City Magazine

 

 


Podeli dalje

1 komentar

Click here to post a comment