Некатегоризовано

Deveti beogradski Festival Igre

Deveti beogradski Festival Igre
Podeli dalje

beogradski festival igreBeogradski festival igre predstavlja petnaest vrhunskih plesnih produkcija, autora i izvođača koji u svetu mesecima unapred rasprodaju sale. Nakon višedecenijskog izostanka, Srbija danas uživa zavidnu poziciju na svetskoj plesnoj mapi, jer najzanimljiviji deo inostranih plesnih naslova svakog aprila stiže i na naše pozornice.

Beogradski festival igre predstavlja petnaest vrhunskih plesnih produkcija, autora i izvođača koji u svetu mesecima unapred rasprodaju sale. Nakon višedecenijskog izostanka, Srbija danas uživa zavidnu poziciju na svetskoj plesnoj mapi, jer najzanimljiviji deo inostranih plesnih naslova svakog aprila stiže i na naše pozornice.
Dobra tradicija je nemerljivo uticala na formiranje domaće publike, shvatanje i vrednovanje igre u zemlji i regionu, ali i uspostavljanje visokih umetničkih standarda. Berlinski magazin BalletTanz opisuje beogradsku plesnu manifestaciju kao „najreferentniji presek aktuelnog“, što je i definicija programa koji nas očekuje. Ako tome dodate imena poput Silvi Gilem, Rasela Malifanta, Hofeša Šehtera, Edvarda Loka, Aleksandra Ekmana, Josija Berga, Emanuela Gata, Pola Lajtfuta, Kristal Pajt… bićete sigurni da je velika igra pred nama. Ne propustite je!


Manifestacija se razvijala zahvaljujući kontinuiranom razumevanju i podršci Ministarstva kulture Republike Srbije, Sekretarijata za kulturu Skupštine grada Beograda, ambasada, kulturnih centara i drugih institucija zemalja učesnica.
Beogradska Opština Stari Grad na čijoj teritoriji festival i funkcioniše, od samog osnivanja pomaže događaj. Značajno ulaganje u afirmaciju umetničke igre, odnosno realizaciju dela festivalskog programa u gradovima Vojvodine, podržavaju Pokrajinski sekretarijat za kulturu Izvršnog veća AP Vojvodine i Grad Novi Sad.

Potpisivanjem protokola o saradnji sa Ministarstvom kulture Republike Srbije, novembra 2010., festival je potvrdio svoje mesto i značaj u kulturnom životu Srbije, ali i obavezu da istraje u predstavljanju najzanimljivije svetske produkcije i istaknutih predstavnika savremene umetničke igre, unapređujući na taj način i domaću scenu. Festival je 2011. godine realizovan pod pokroviteljstvom Predsednika Republike, a osvojio je i priznanje „Zvezda Beograda“ od strane gradske Agencije za Evropske integracije, decembra iste godine.

Kao generalni pokrovitelj Beogradskog festivala igre, Vip mobile uveo je prepoznatljiv model ulaganja velikih kompanija u srpsku kulturu, dok zajednički kreiran slogan „Komunikaciju u pokretu“, najbolje oslikava snagu petogodišnje saradnje. Kroz različite projekte, među kojima su najznačajniji nagrada „Vip poziva“, projekat za najmlađe „Vip talenti“ i podrška Nacionalnoj fondaciji za igru, Vip doprinosi razvoju umetničke igre u Srbiji.

Deveti po redu beogradski Festival igre traje od 30. marta do 12. aprila – vidimo se tamo!


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment