Некатегоризовано

Ishrana kod kuće može sprečiti gojaznost kod dece

Ishrana kod kuće može sprečiti gojaznost kod dece
Podeli dalje

gojaznost kod deceIstraživači sa Univerziteta u Granadi potvrdili su da postoji snažna direktna veza između stanja uhranjenosti (nutritivnog statusa) kod dece i osobe koja im priprema obroke. Studija je otkrila da deca koja ručaju kod kuće sa majkom imaju bolje stanje uhranjenosti i izložena su manjem riziku od gojaznosti nego deca čije obroke priprema neka druga osoba.

Istraživači sa Univerziteta u Granadi potvrdili su da postoji snažna direktna veza između stanja uhranjenosti (nutritivnog statusa) kod dece i osobe koja im priprema obroke. Studija je otkrila da deca koja ručaju kod kuće sa majkom imaju bolje stanje uhranjenosti i izložena su manjem riziku od gojaznosti nego deca čije obroke priprema neka druga osoba.
Ova studija – koja je nedavno objavljena u žurnalu Nutrición hospitalaria – otkriva da stanje uhranjenosti kod dece direktno zavisi od osobe koja im priprema obroke. Shodno tome, deca čije obroke priprema njihova majka imaju bolje stanje uhranjenosti nego deca koja ne jedu kod kuće. ,,Majka je član porodice koji najbolje zna koje su potrebe za ishranom kod dece i najviše zna o ishrani da bi pripremala obroke za decu’’, tvrde istraživači.

Studiju su sproveli istraživači sa Univerziteta u Granadi Marija Hoze Agilar Kordero i Emilio Gonzales Himenez sa Katedre za ishranu beba, Karmen Garsija Garsija  iz Laboratorije za fizičku antropologiju, Pedro Garsija Lopez sa Katedre za statistiku, Karlos Alberto Padilja Lopez i Džudit Alvarez Fere – PAI istraživačka grupa CTS-367 pokrajine Andaluzija i Ester Oćete Ita  sa Katedre za pedijatriju.

718 dece iz Granade

Istraživači su studiju sproveli na uzorku od 718 dece školskog uzrasta između 9 i 17 godina starosti iz 13 državnih i privatnih škola u španskoj pokrajini Granada. Primenom antropometričkih merenja struka, kukova, ruku i butina, istraživači su ocenjivali težinu, obim i indeks telesne mase (BMI) kod dece po starosnom dobu i polu.

Pored toga, istraživači sa Univerziteta u Granadi napravili su upitnik za procenu porodičnog okruženja, učestalosti konzumiranja određenih vrsta hrane i fizičke aktivnosti dece. Cilj je bio da se ispita odnos između porodičnog okruženja, gojaznosti i povećane telesne težine u detinjstvu.

Fizička neaktivnost

Istraživači su utvrdili da postoji veza između neaktivnog načina života i indeksa telesne mase. Statistički značajne razlike u indeksu telesne mase ustanovljene su između dece koja su neaktivna i one sa zdravim navikama u pogledu fizičke aktivnosti. Utvrđeno je da što se više vremena provodi u gledanju televizije, igranju video igara i pretraživanju interneta, to je viši indeks telesne mase.

Zaključak istraživača jeste da je „izuzetno važno“ promovisati i podsticati zdrave navike u okviru porodice; deca treba da igraju „tradicionalne igre“ koje obično podrazumevaju fizičku aktivnost. Zdrave navike i fizička aktivnost su od suštinskog značaja za zdravlje dece.

Izvor: Medical News Today


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook