Некатегоризовано

Istanbul

Istanbul
Podeli dalje

Istanbul je grad koji poseduje magnetsku privlačnost. Vreva istanbulskih ulica, šarenilo tepiha i začina na bazarima, fascinantna istorija, veličanstvene građevine, magični Bosfor, neka potpuno drugačija i nepoznata kultura samo su neke od stvari zbog kojih ćete se zaljubiti u ovaj grad.

 

 

TEKST: DUNJA DOŠLIĆ

Istanbul je grad koji poseduje magnetsku privlačnost. Vreva istanbulskih ulica, šarenilo tepiha i začina na bazarima, fascinantna istorija, veličanstvene građevine, magični Bosfor, neka potpuno drugačija i nepoznata kultura samo su neke od stvari zbog kojih ćete se zaljubiti u ovaj grad.

Koliko je grad ogroman, vidi se već iz aviona koji ga nadleće. Nepreglednim naseljima kao da nema kraja… No, čim udahnete topli vazduh s mirisom mora, osetićete se kao kod kuće. Pošto ćete u Istanbul najverovatnije stići avionom, savet je da pre nego što uđete u taksi koji će vas odvesti do hotela, sa taksistom unapred dogovorite cenu. Pripremite se na „natezanje“ s njim u trajanju od nekoliko minuta, ali će na kraju popustiti. Takođe, budite spremni na sumanutu vožnju istanbulskim ulicama jer je saobraćaj u ovom gradu u najmanju ruku haotičan. Automobila ima previše za postojeću infrastrukturu, ali vozači tome doskoče tako što od tri trake naprave četiri. Međutim, ubrzo ćete zaboraviti na sve, čim ugledate poznate i prepoznatljive prizore prestonice.

Dobro jutro, Istanbule!
Nemoguće je ukratko opisati sve lepote Istanbula. Iako se površinom znatno veći deo grada smestio na azijskoj strani, na onoj manjoj, evropskoj, nalazi se sve bitno – od  istorijskog Sultanahmeta s veličanstvenom Ajom Sofijom, Plavom džamijom i Velikim bazarom, do Taksima, srca modernog Istanbula, središta kupovine i noćnog života. Fascinantna Aja Sofija vekovima je bila najveća crkva vizantijskog carstva. Dolaskom Turaka pretvorena je u džamiju, a kasnije i u muzej. Zanimljivo je da na jednom mestu pored islamskih simbola možete videti mozaike koji prikazuju hrišćanske svece. Plava džamija sa svojih šest minareta i mnoštvom kupola izgleda impresivno. Uprkos gomili turista i vernika, unutra vlada tišina, dok bose noge propadaju u meke tepihe. Dnevna svetlost i ona koja dolazi sa brojnih svetiljki opšti utisak čine veličanstvenim. Između Aja Sofije i Plave džamije nalazi se lep park s fontanom u sredini. Za vreme zalaska sunca, dok topli povetarac donosi miris mora, a vazduhom odzvanja poziv na večernju molitvu, među mnoštvom turista i vernika možete uživati u pogledu na prekrasno osvetljene Aju Sofiju i Plavu džamiju. Nedaleko odatle, na uzvisini uz more, nalazi se veličanstvena palata Topkapi, veliki kompleks sa sultanovim odajama, kuhinjama, bibliotekama, parkovima, fontanama, haremom za više od 300 konkubina. Ovde je vekovima bilo sedište Otomanskog Carstva. Pokušajte da zamislite kako je palata izgledala tada, u punom sjaju i raskoši s više od 300 „ukućana“.
Naravno, tu je i nezaobilazni Grand Bazar. Možda vam se zamuti u glavi od tolikog šarenila tepiha, zlata, svetiljki, nargila, keramike… i tako na preko 3.000 štandova. Tokom neumoljivog cenkanja za pašminu ili neki drugi predmet koji želite da ponesete sa sobom da vas podseća na ovo putovanje, od prodavaca ćete čuti bezbroj srceparajućih priča o tome kako mora da prehrani gomilu dece, ženu, taštu, kako ćete ga dovesti do prosjačkog štapa, ali kako sve to nema veze jer ste mu baš vi posebno simpatični i jer ste iz Srbistana. Kad poželite da se odmorite od vreve i galame, krenite od Aja Sofije prema moru i „izgubite se“ u mirnim ulicama punim starih, ruševnih otomanskih kuća. Za neke od njih pravo je čudo da još stoje, a još veće da neko još živi u njima.

Opustite se
Poseta hamamu (turskom kupatilu) svakako je doživljaj za pamćenje. Nakon opuštanja na toplom mermeru, slede piling i masaža bogatom penom, a potom pranje kose i celog tela. Rezultat – osećaćete se lako kao perce.  Ako imate vremena, potražite Corlulu Ali Pasha Medresesi, prelepo dvorište prožeto dimom raznih aroma, gde lokalci (uglavnom muškarci) i turisti puše nargile, čavrljaju i piju čaj udobno smešteni u sofama. Bez čaja ne prođe ni jedan bitan pregovor ili razgovor. Piju ga iz malih čaša u obliku tulipana, najčešći je onaj s ukusom jabuke, sličan toplom soku. Ovo magično mesto najbolje izgleda noću. Uz čaj, nargilu s aromom ruže, zidove ukrašene orijentalnim tepisima i svetlost raznobojnih svetiljki, doživećete autentično iskustvo pravog Orijenta.
Tradicionalni deo grada s modernim spaja most Galata, preko rukavca Zlatni rog. Iz luke polaze brodovi koji plove po Bosforu. Na brodićima uz obalu prodaju se odlični riblji sendviči, a u blizini čistači cipela nude svoje usluge. Ljudi su srdačni i nasmejani. Svi nešto prodaju i nude, a prosjačenje nije čest prizor. Iz jednog od brojnih kafića na donjem nivou mosta možete uživati posmatrajući ribare koji bacaju udice u potrazi za večerom.

Neko drugo lice
Na drugoj obali pronaći ćete sasvim drugi svet – svet uskih, strmih uličica i kuća iz srednjega veka pa ćete za trenutak pomisliti da se nalazite u nekom srednjovekovnom evropskom gradu, a ne u Istanbulu kakvim ga većina nas zamišlja. U blizini je i toranj Galata, sa čijeg se vidikovca pruža pogled na gradske krovove okupane kasnim popodnevnim suncem, na hiljade minareta, moderne nebodere, brodove na Bosforu, na Zlatni rog, Mramorno more i svetla grada.
Moderne četvrti Beyoglu i Taksim vratiće vas u 21. vek. Ovde se nalazi žila kucavica Istanbula, pešačka ulica Istiklal Caddesi s dućanima, kafićima, barovima, poslastičarnicama, bioskopima, knjižarama… Njome vozi istorijski tramvaj, njome šetaju mladi Turci u najnovijim modelima farmerki i patika, žene zamotane feredžama, mlade Turkinje u mini suknjama i na štiklama. I to je Istanbul, samo jedno njegovo drugačije, modernije lice. Po Istiklal Caddesi i susednim ulicama kreću se reke ljudi, kao da se pola grada slilo ovde u potrazi za hranom, druženjem i zabavom. Nevizade Sokak je ulica s najvećim brojem taverni. U jednoj od njih isprobajte „meze“, tursko predjelo i „raki“ – rakiju od anisa, nacionalno tursko piće. Tu je i Balik Pazari, živopisna riblja pijaca, koja radi do kasnih noćnih sati.  U Fransız Sokağı sve je u francuskom stilu: kuće, radnje, poslastičarnice, restorani i kafići. U blizini je i umetnička četvrt Cihangir, poznata kao istanbulski Soho, kao i Cukurcuma, puna antikvarnica u kojima ćete pronaći jedinstvene suvenire.


Svet za sebe

Svaki kutak Istanbula je kao vrata u neki drugi svet. Ulični prodavci nude nezaobilazni kebab, školjke, punjeni krumpir, pečene kestene, svež sok od pomorandže ili nara… Među znalački aranžiranim poslasticama, glavna zvezda je baklava koju pripremaju na sto načina. Prodavci sladoleda po vazduhu razvlače sladoled koji izgledom više podseća na žvakaću gumu. Energija kojom pulsira ovaj deo grada je neverovatna. Zbog toga će vam se učiniti da je vreme povratka prebzo došlo. Da ostanete u Isanbulu i godinu dana, imali biste svaki dan šta da vidite, radite, otkrivate, probate, udišete. I da se nadate da ćete se Istanbul i vi uskoro ponovno sresti…

GLOSA

Da ostanete u Isanbulu i godinu dana, imali biste svaki dan šta da vidite, radite, otkrivate, probate, udišete. I da se nadate da ćete se Istanbul i vi uskoro ponovno sresti…

Korisne web stranice
www.istanbul.com
www.goturkey.com
www.timeout.com.tr
www.ido.com.tr
www.cemberlitashamami.com

Izvor: City Magazine


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook