Некатегоризовано

Zaštita dece od sunca

Zaštita dece od sunca
Podeli dalje

zaštita dece od suncaČinjenica koju svi već vrlo dobro znate – od 10h do 16h ne izvodite decu na sunce. Zraci su tada najštetniji, a verovali ili ne bebama je dovoljno 2 minuta izloženosti jakim zracima da pocrvene.

 

 

Činjenica koju svi već vrlo dobro znate – od 10h do 16h ne izvodite decu na sunce. Zraci su tada najštetniji, a verovali ili ne bebama je dovoljno 2 minuta izloženosti jakim zracima da pocrvene. 

 

Ako već morate sa bebom napolje u tom periodu zaštite je maksimalno, ali ne dozvolite da se zbog previše odeće na sebi pregreje jer onda dolazite do problema koji smo ovde opisali. Birajte laganu odeću svetle boje. Takođe, odeća sa gustim tkanjem bolje štiti decu (jednostavno pri kupovini raširite odeću prema izvoru svetlosti i videćete koja odeća je od gustog tkanja po tome što manje svetlosti propušta). Ukoliko dete pristaje da ih nosi, naočare sa UV zaštitom uvek koristite pri izlascima.
Što se preparata za zaštitu od sunca tiče, dermatolozi preporučuju za bebe mlađe od 6 meseci neizlaganje suncu kao najbolji preparat. Za one starije od 6 meseci, preparati sa Cink Oksidom ili Titanijum Oksidom se preporučuju prvo. I Cink i Titanijum oksid se zadržavaju na površini kože i tu formiraju barijeru koja štiti kožu od UV zraka. To znači da njihovo dejstvo počinje praktično odmah po nanošenju na kožu. Ostalim, hemijskim preparatima koje koža apsorbuje, potrebno je od 10 do 20 minuta za početak delovanja. Osim toga, kod ovih drugih postoji i veća mogućnost od razvijanja osipa kao reakcije kože koja ih je apsorbovala. Ne verujte slepo u etiketu “otporno na vodu”. Nanosite zaštitu od sunca često i na sve izložene delove tela.

 


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook