Некатегоризовано

IZA SCENE: VIR – ne možeš mu se opirati!

IZA SCENE: VIR – ne možeš mu se opirati!
Podeli dalje

iza scene vir ne mozes mu se odupretiDomaći film VIR u režiji Bojana Vuka Kosovčevića, premijerno će biti emitovan 11.11.2012. u Sava centru. Debitantski film ovog mladog scenariste i reditelja nudi pravo osveženje srpskoj filmskoj publici. VIR govori o Beogradu posmatranom iz ugla tri mlada čoveka u tri posebne priče koje se međusobno prepliću i dopunjuju u 48 sati i nspirisan je realnim događajima.

Domaći film VIR u režiji Bojana Vuka Kosovčevića, premijerno će biti emitovan 11.11.2012. u Sava centru. Debitantski film ovog mladog scenariste i reditelja nudi pravo osveženje srpskoj filmskoj publici. VIR govori o Beogradu posmatranom iz ugla tri mlada čoveka u tri posebne priče koje se međusobno prepliću i dopunjuju u 48 sati i nspirisan je realnim događajima. Svedoči o zgodama i nezgodama mladih pogrešnih ideala, krhkih korena, dok traže svoje mesto u društvu, ljubav, odgovore i izlaz iz životnog vira.

Iskustvo i profesionalizam velikana  našeg glumišta poput Mirjane Karanović, Dragana Nikolića i Emira Kusturice ostavili su neizbrisiv trag na mladu filmsku ekipu. Interesantno je da Mirjana Karanović igra u sceni sa svojim studentom Nenadom Okanovićem, koji je 2003. godine diplomirao glumu baš na njenoj klasi. Nenad je izjavio da se i pored brojnih uloga koje je u međuvremenu odigrao sto na pozorišnoj sceni što na filmu, uz Profesorku ponovo osetio kao student. Mirjana mu je davala instukcije, bodrila ga i kritikovala, baš kao u vreme studija. Inače propisno ga je izudarala nekom knjigom jer je scena to zahtevala od nje. U filmu Mirjana Karanović igra inspektorku u policijskoj stanici, koja ispituje privedenog Grofa tj. Nenada Okanovića. Reditelj i scenarista filma VIR, Bojan Vuk Kosovčević kaže da je u kreiranju lika inspektorke na umu imao priču koja se godinama prepričavala o famoznoj beogradskoj inspektorki sa specijalnim metodama ispitivanja.

Dragan Nikolić je svojim brojnim maestralno odigranim ulogama pridodao jos jednu u VIR-u, igrajući moćnog i uticajnog čoveka, bliskog vlasti, ali bliskog i beogradskoj mafiji. Ekipa filma se rado priseća šala i dosetki velikog Dragana Nikolića, koji je umeo da opusti i na trenutke zabavi već iscrpljenu filmsku gardu. Jedna anegdota sa snimanja jos uvek se rado prepričava u krugovima Virovaca: Snimala se napeta, teška scena u hotelu Kontinental, …Bilo je kasno u noć, ekipa već vidno umorna . Scena treba da krene tako što neko kuca na vrata hotelske sobe. Počinje kadar. Tišina, muk…Odjednom se čuje glasno lupanje na vratima. Jedan član ekipe prilično revoltiran, skače i prilazi vratima uz glasno negodovanje: “ Ko sada lupa!!? “ otvara vrata i na njima zatiče Dragana Nikolića, koji je na svom mestu u svojoj sceni. Smeh se orio Kontinentalom.

Posebnu tremu ekipa je imala pred snimanje sa slavnim Emirom Kusturicom . Za tu priliku filmski karavan se preselio u Užice jer je to bio jedini način da se uskladi sa prezauzetim rediteljem svetskog glasa. Svojom ulogom, koja će biti pravo iznenađenje za gledaoce, Kusturica ukazuje na važnost porodice u formiranju ličnosti mladih i daje svoj doprinos u borbi protiv nasilja u porodici. Reditelj Bojan Vuk Kosovčević izjavio je: “Počastvovan sam saradnjom sa Emirom Kusturicom. Veoma mi je drago je izašao u susret nama, mladim umetnicima. Davao je savete ali se nije mešao u našu zamisao projekta, štaviše doprineo je našoj ideji. Još jednom se pokazao kao pravi umetnički laf.

Kusta je mladu ekipu bodrio rečima: “Drago mi je da vas pokreće entuzijazam, samo tako se prave velike stvari.“

Film VIR od 11. novembra, kada je planirana premijera u Sava centru, obići će i ostale gradove u Srbiji u nameri da ispriča svoje priče i dopre do uma i srca srpskih gledalaca.

Željana Okanović


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook