Некатегоризовано

Kako je Sveti Nikola postao Deda Mraz

Kako je Sveti Nikola postao Deda Mraz
Podeli dalje

sveti nikola deda mrazDanas je Sveti Nikola, jedna od najrasprostranjenijih slava u srpskoj i, uopšte, pravoslavnoj istoriji. Zaštitnik države Grčke, moreplovaca, ribara, brodova i plovidbe i veliki čudotvorac: uz pomoć njegove molitve, slepi progledaju, hromi prohodaju a gluvima se vraća čulo sluha. A znate li i da je za postojanje Deda Mraza zaslužan, niko drugi do, upravo Sveti Nikola?

Danas je Sveti Nikola, jedna od najrasprostranjenijih slava u srpskoj i, uopšte, pravoslavnoj istoriji. Zaštitnik države Grčke, moreplovaca, ribara, brodova i plovidbe i veliki čudotvorac: uz pomoć njegove molitve, slepi progledaju, hromi prohodaju a gluvima se vraća čulo sluha. A znate li i da je za postojanje Deda Mraza zaslužan, niko drugi do, upravo Sveti Nikola?
Postoje mnoge legende koje se vekovima ispredaju o Svetom Nikoli i njegovim dobrim delima. Većina njih kazuje o tome kako je Sveti Nikola uvek pomagao siromašne i spašavao ih bednog života pa i smrti. Poznata je priča po kojoj je trima siromašnim devojkama poklonio miraze za udaju, kako ne bi završile kao robinje ili prostitutke jer, u to vreme, devojke su morale imati miraz da bi uopšte i mogle imati prosce. Takođe, stalno je davao poklone siromašnim i ubogim hrišćanima i bio zaštitnik dece, zbog čega je i poslužio kao inspiracija za nastanak i postanje Deda Mraza.

Dedu su izmislili upravo Amerikanci, koji su za Svetog Nikolu saznali, nakon američke revolucije, od holandskih doseljenika neke daleke 1804. godine. Njujorčani su tražili da bude prekinute dotadašnje britanske tradicije, a kako je među njima bilo dosta ljudi holandskog porekla, jedan od njih – veliki patriota John Pintard (osnivač Njujorškog istorijskog društva) upoznao ih je sa Svetim Nikolom koji je tako postao zaštitnik naroda i samog grada Njujorka. Pesma iz 1823. godine, napisana u slavu ovog sveca ‘A visit from St. Nicholas’ od autora Clement Clarke Moorea, samo je ustoličila njegov preobražaj u Deda Mraza – danas je ona neizostavan deo svake Božićne i Novogodišnje proslave, jer u pitanju je pesma koja je poznata kao ‘The Night Before Christmas’.

 

Samo ime Deda Mraz takođe u sebi sadrži ime Svetog Nikole jer je uzeto od holandskog Sinterklaas, što je izvedeno od Sint Nicolaas iliti Svetog Nikole.

Da li je velika popularnost Svetog Nikole među Srbima povezana sa tim što se nije libio i da se fizički obračuna sa aleksandrijskim sveštenikom Arijem, optuženim za jeres na Prvom Vaseljenskom saboru u Nikeji nije poznato; ali, definitivno je da slava Sveti Nikola kod Srba dobija status nacionalnog praznika po starom pravilu: jedna polovina slavi, druga polovina odlazi na slavu.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook