Некатегоризовано

Nove tehnologije ulaze u skole

Nove tehnologije ulaze u skole
Podeli dalje

Nove tehnologije ulaze u skoleNekada se korišćenje mobilnih telefona u učionici smatralo smetnjom i završavalo se ukorom ili jedinicom u dnevniku. Danas su oni u mnogim zemljama jedno od najkorisnijih pomagala u nastavi. Čak 73 odsto nastavnika u Americi, kao i njihovi učenici, koriste mobilne telefone za savladavanje gradiva, pokazalo je istraživanje Pew Research centra i American Life Project, koje je nedavno objavljeno.

 

Nekada se korišćenje mobilnih telefona u učionici smatralo smetnjom i završavalo se ukorom ili jedinicom u dnevniku. Danas su oni u mnogim zemljama jedno od najkorisnijih pomagala u nastavi. Čak 73 odsto nastavnika u Americi, kao i njihovi učenici, koriste mobilne telefone za savladavanje gradiva, pokazalo je istraživanje Pew Research centra i American Life Project, koje je nedavno objavljeno.

Anketa je obuhvatila 2.462 nastavnika i profesora osnovnih i srednjih škola u Americi i došla do zanimljivih rezultata da su digitalne tehnologije uveliko ušle u učionice i zauzele centralno mesto u nastavi. Skoro polovina profesora  koristi e-čitače i tablete u redovnoj nastavi, a 52 odsto učenika koristi mobilne telefone i druge gedžete na času.

Studija Pew istraživačkog centra otkrila je i koliko su nastavnici „ovisni” od interneta. Skoro svi (99% njih) „surfuje” internetom u potrazi za informacijama koji će im pomoći u nastavi, a 87 odsto njih se pritom oslanja na Vikipediju.

Sa druge strane, u Srbiji tek svaki deseti nastavnik koristi računar u nastavi, objavljeno je nedavno na skupu u Privrednoj komori Srbije, na kojem je tema bila korišćenje računara u školama.

Ipak, u nekim školama i u Srbiji, izgleda kao da je budućnost već stigla. Umesto da gledaju „trejlere” za najnovije filmove, učenici u ovoj školi na časovima Jutjub koriste da bi gledali eksperimente iz hemije, a na časovima srpskog poznate narodne legende pretvaraju u animirane filmove.

– Laptopovi se redovno koriste u našoj nastavi. Učenici mogu da „surfuju” internetom sve dok je to povezano sa nastavom. Planiramo da u redovnu nastavu uvedemo i korišćenje blogova, Fejsbuka, Tvitera i drugih društvenih mreža, kako bi učenici bili u toku sa trendovima – kaže  Aleksandra Prokopijević, profesorka u Srednjoj školi za informacione tehnologije ITHS.

U ovoj školi učenici će uskoro moći da virtuelno lutaju kroz Koloseum ili Ajfelov toranj, a da se i ne pomere iz školske klupe. Zahvaljujući popularnoj igrici MinecraftEdu, koju ITHS uvodi u nastavu, učenici će svoju kuću iz snova moći da sagrade pomoću virtuelnih lego kocki, amfiteatar ili čak ceo grad, da putuju kroz džunglu, šumu, ili istražuju pećine negde duboko u utrobi zemlje.

– Ova igrica će pomoći učenicima da efikasnije, lakše i zabavnije savladaju gradivo. Sabiranje, množenje, čitanje, rešavanje problema, kreativnost, umetnost i dizajn samo su neke od veština koje se kroz ovu igricu razvijaju. Najzanimljivije je da je ideja za uvođenje ove igrice u nastavu došla upravo od naših učenika – objašnjava Aleksandra Prokopijević.

 


Podeli dalje

1 komentar

Click here to post a comment

  • Ove promene trebale bi da se dese i u drzavnim skolama,a ne samo u privatnim,mada,podrzavam osavremenjivanje.Da je srece kao sto nije,pa da sva deca budu u prilici da uce po savremenim metodama,ovako ce samo privilegovani koji imaju novca,…

Facebook