Некатегоризовано

Novi Zakon o bezbednosti saobraćaja

Novi Zakon o bezbednosti saobraćaja
Podeli dalje

Novi a i stari vozači poslednjih dana strepe od stupanja na snagu novog Zakona o bezbednosti saobraćaja, izglasanog 29. maja ove godine. Sve je izvesnije da će novi Zakon krenuti sa primenom od 10. decembra, a ne od – kako je ranije najavljivano – početka sledeće godine.

 

 

devojka i autoNovi a i stari vozači poslednjih dana strepe od stupanja na snagu novog Zakona o bezbednosti saobraćaja, izglasanog 29. maja ove godine. Sve je izvesnije da će novi Zakon krenuti sa primenom od 10. decembra, a ne od – kako je ranije najavljivano – početka sledeće godine.
 
Između ostalog, novim Zakonom je predviđeno uvođenje kaznenih poena po kojima će se, za „osvojenih“ 18 bodova (saobraćajna nesreća sa smrtnim ishodom ili dve saobraćajne nesreće sa telesnim povredama drugih učesnika) vozač smatrati nesavesnim i automatski će mu biti oduzeta dozvola. Ista može biti vraćena tek nakon što se, u odgovarajućim institucijama, dokaže sposobnost za upravljanje vozilom.

Novina u Zakonu je i kažnjavanje na osnovu video snimka učesnika u saobraćaju; novčane kazne su pooštrene i kreću se od 3.000,00 do 50.000,00 dinara; dozvoljena količina alkohola u krvi smanjena je sa 0,5 na 0,3 promila – za nepoštovanje slede kazneni poeni. Takođe, stupiće na snagu i zabrana upotrebe mobilnog telefona tokom vožnje, osim u slučaju hands-free uređaja.

ograničenje brzineI dozvoljena brzina kretanja, novim Zakonom je pretrpela izvesne promene. Tako je u naseljenim mestima, opšte ograničenje brzine smanjeno sa 60 na 50 kilometara na sat; van grada umesto 80, stajaće ograničenje od 70 kilometara na sat. Osim toga, vozači koji se kreću pešačkom zonom (npr. Dostavna vozila u Knez Mihailovoj) neće smeti da se kreću brzinom većom od one koju prave pešaci; u zoni škola brzina ne sme da prelazi 30 kilometara na sat, za školu u naselju i 50 kilometara na sat, za školu na prometnoj saobraćajnici. Prekoračenje brzine, osim što će nas koštati 6.000,00 dinara, dodaće nam i negativne poene; u pojedinim slučajevima i zabranu upravljanja vozilom.


Kada je polaganje vožnje u pitanju, novi kandidati će, počev od 10. decembra, morati prvo da pohađaju teorijsku nastavu i da je polože, nakon čega stiču pravo da sednu za volan i krenu sa praktičnom nastavom.
Takođe, nakon položenog vozačkog ispita, mladi vozači će dobiti tzv. Probnu dozvolu koja im omogućava da upravljaju vozilom, ali uz prisustvo starijeg vozača sa iskustvom od najmanje pet godina; imaće zabranu vožnje posle 23 časa, do 5 ujutru i slično.

Novina je i obavezno korišćenje oborenih svetala tokom dana, za čije će se nepoštovanje plaćati kazna od 3.000,00 dinara. U nastavku sledi prikaz prekršaja koji za sobom nose određeni broj kaznenih poena; a na ovom linku možete pročitati sam Zakon.

 
 
NEGATIVNI POENI
  
Br. poenaPREKRŠAJ
2Vožnja noću sa probnom dozvolom, vožnja u zabrajnenom smeru
3nepoštovanje prava prvenstva, posedovanje radar detektora
4presecanje kolone pešaka
5odlazak sa mesta nezgode, istekla vozačka dozvola
6prolazak kroz crveno svetlo
7prekoračenje brzine u naselju za više od 50km/h
8vožnja pod dejstvom psihoaktivnih supstanci
14vožnja sa više od 2 promila alkohola
15nasilnička vožnja
 
 

 


Podeli dalje

3 komentara

Click here to post a comment

  • Novim zakonom je predviđeno da će vozačku dozvolu za automobil moći da dobiju osobe sa navršenih 17 godina, ali će do punoletstva morati da voze u pratnji iskusnih vozača.
    – Ovaj vozač će dobiti probnu dozvolu na godinu dana, a uz njega će uvek morati da bude lice koje ima dozvolu barem pet godina. S probnom dozvolom neće smeti da voze u periodu od 23 do pet sati ujutru, čak ni u pratnji. Moraće da voze 10 odsto sporije nego što je dozvoljena brzina u naselju ili na autoputu – kaže Damir Okanović iz Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja.

Facebook