Некатегоризовано

Srpski lekari najnezadovoljniji platama u regionu

Srpski lekari najnezadovoljniji platama u regionu
Podeli dalje

srpski lekari najnezadovoljniji platama u regionuMeđunarodni internet projekat Healthgrouper je objavio preliminarne rezultate istraživanja zadovoljstvom u radu lekara u Srbiji, po kojima su oni najnezadovoljniji platama u regionu.

Međunarodni internet projekat Healthgrouper je objavio preliminarne rezultate istraživanja zadovoljstvom u radu lekara u Srbiji, po kojima su oni najnezadovoljniji platama u region.

Rezultati su deo regionalnog istraživanja koje Healthgrouper sprovodi u zemljama jugoistočne Evrope. Istraživanje je do sada sprovedeno u tri zemlje u regionu i to u Bugarskoj, Makedoniji i Srbiji, dok je u pripremi i istraživanje za Mađarsku. U regionalnom istraživanju je ukupno učestvovalo 634 lekara koji predstavljaju preko 60 različitih medicinskih specijalnosti, zaposlenih u državnom i privatnom zdravstvenom sektoru svojih država.

 Na osnovu analize sadržaja tekstulanih odgovora i komentara Healthgrouper je segmentirao pet vodećih problema zdravstva Srbije koje su lekari naveli:

•    Partizacija – rukovodeci ljudi postavljeni po partijskoj, a ne po stručnoj osnovi;
•    Loša i amortizovana oprema;
•    Niske zarade lekara;
•    Organizacija rada – visoka administracija, nedostatak komunikacija između zdravstvenih nivoa;
•    Marginalizacija privatnog zdravstvenog sektora.

Očekivanja međunarodnog tima Healthgrouper.com je da će rezultati istraživanja pomoći da se definišu nacionalni i regionalni problemi koje ističu lekari, s ciljem da se pokrene javna, stručna i politička debata koja će doprineti da se poboljšaju uslovi za rad lekara kao i da se poboljša kvalitet zdravstvene zaštite pacijenata.

Iz Srbije u istraživanju je učestvovalo 166 lekara iz 25 naseljenih mesta, predstavnici više od 40 različitih medicinskih specijalnosti. Metodologija istraživanja je detaljno opisana u posebnom dokumentu. Više informacija možete dobiti na www.healthgrouper.com.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook