Некатегоризовано

Stari zanati za novo doba

Stari zanati za novo doba
Podeli dalje

stari zanati za novo dobaMreža udruženja “Stari zanati za novo doba” predstavila se  svojevrsnom revijom i “standing show” izložbom u Etnografskom muzeju, kao deo projekta koji finansira Evropska unija, a u okviru 31. Amstel Fashion Weeka u Beogradu.

Mreža udruženja “Stari zanati za novo doba” predstavila se  svojevrsnom revijom i “standing show” izložbom u Etnografskom muzeju, kao deo projekta koji finansira Evropska unija, a u okviru 31. Amstel Fashion Weeka u Beogradu. Program je otvorila glumica Vjera Mujović, a prezentaciju modela obogatio je i nastup vokalne grupe Prelo.

Tokom ove modne instalacije prikazana je kolekcija “Rukoveti” nastala u okviru dizajn kolonije u Čajetini. Unikatne modele inspirisane tradicijom za tu priliku posebno su osmislili poznati dizajneri Sonja Krstić, Gordana Ćirić Krstić, Bata Spasojević, Valentina Obradović i Dejana Momčilović, a realizovale tehnikama zlatoveza, pletenja i tkanja članice udruženja “Stari zanati za novo doba”, sa ciljem da se javnosti ukaže na potencijal ženskog preduzetništva i značaj očuvanja starih zanata.

Projekat “Stari zanati za novo doba” odvija se na teritoriji zapadne Srbije (opštine Nova Varoš, Čajetina, Prijepolje) zahvaljujući sredstvima Regionalnog socio-ekonomskog programa za razvoj Evropske unije. Cilj je projekta poboljšanje ekonomskog položaja žena u područjima jugozapadne Srbije kroz jačanje ženskog preduzentištva, kao i očuvanje tradicije starih ženskih zanata. U okviru projekta su formirana tri udruženja “Stari zanati za novo doba”, koja okupljaju preko 70 žena iz seoskih sredina navedenih opština. Članice udruženja proizvode aksesoare i ukrase, odevne predmete, od najkvalitetnijih prirodnih materijala primenom tehniha pletanja, zlatoveza i srebroveza, tkanja i heklanja.

Jedan od ciljeva projekta je da se pored očuvanja starih zanata i savladavanja novih tehnika rada, žene iz ruralnih sredina podstaknu na preduzetništvo, te da im se predoče nove mogućnosti kombinovanja, da se isprovocira “smelost” i hrabrost da se “eskperimentiše”, odnosno da se tehnike i materijali stave u službu savremenog etno proizvoda.

 

Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook