Некатегоризовано

Sveta Petka

Sveta Petka
Podeli dalje

Srpska pravoslavna crkva danas, 27.10., proslavlja praznik posvećen Prepodobnoj mati Paraskevi, poznatijoj kao Sveta Petka, zaštitnice žena, svetiteljke koja je pomagala bolesne i siromašne.

Srpska pravoslavna crkva danas, 27.10., proslavlja praznik posvećen Prepodobnoj mati Paraskevi, poznatijoj kao Sveta Petka, zaštitnice žena, svetiteljke koja je pomagala bolesne i siromašne.
Sveta Petka je rođena u Epivatu i poreklom je, kako stari zapisi kažu, Srpkinja. Rošena i odrasla u imućnoj porodici, sveta Petka je od malena bila naklonjena Bogu I, nakon smrti roditelja, razdelila je sve svoje bogatstvo, otpočevši monaški način života, a sledeći put svog starijeg brata Jevtimija, koji je bio Maditski episkop.

U prvo vreme, sveta Petka je živela u Carigradu, tačnije pet godina – provodeći vreme u u Iraklijskom predgradju pri crkvi Pokrova Presvete Bogorodice. Vreme joj je prolazilo u molitvama i postu. Nakon toga, seli se u Palestinu, nastanivši se u Jordanskoj pustinji, gde je živela do pozna starosti u strogom postu i molitvama. U postojbinu se vratila dve godine pre smrti, slušajući savet anđela koji joj se prikazao u snu, rekavši: “Ostavi pustinju, i vrati se u tvoje otečestvo; potrebno je da tamo predaš svoje telo zemlji, a dusom se preseliš Gospodu.

Mošti svete Petke prešle su dug put do sadašnjeg Rumunskog odredišta u gradu Jaši, u crkvi Sveta Tri Jerarha. Legenda kaže da su se na njenom grobu dešavala čuda zbog čega je bugarski car Jovan Asen 1238. godine mošti preneo u svoj prestoni grad Trnovo, gde je počivala sve do njegovog pada pod Turcima. Po nalogu sultana Bajazita, mošti su prenete u moldavski grad Jaši.

Zahvaljujući trima velikim ženama Srbije: kneginji Milici, njenoj ćerki Oliveri i despotici Jefimiji
, mošti svete Petke prebačene su Beograd i sahranjene u novosagrađenoj crkvi svete Petke na Kalemegdanu, kraj čudotvornog izvora, 1396. godine. 120 godina kasnije, nakon pada Srbije pod tursku vlast, mošti svete Petke završile su u Carigradu koji je, budući da nije bio sila kao ranije, pristao da mošti preda mongolskom vojvodi VasilijuLupululu, u zamenu za namirenje svih turskih dugova. Tako se putovanje moštiju svete Petke okončalo do danas, u crkvi Sveta Tri Jerarha.

Sveta Petka je u narodu poznata kao velika zaštitnica žena, ali i zaštitnica od bolesti i drugih životnih nevolja. Zanimljivo je da pored moštiju stoji kutija u kojoj se nalaze pisma vernika, o opisima čudesnih isceljenja, o njenim javljanjima – kako na javi – tako i u snu, opomenama, savetima i podukama.

Kalemegdanska kapela svete Petke, sagrađena na izvoru vode za koju se veruje da isceljuje i leči očne bolesti, već dugo je mesto hodočašća za sve vernike. Ovde se čuva i velika svetinja svete Petke – mali prst, kao značajna relikvija. Ovde se, svake godine, porganizuje liturgija u Crkvi Ružici koja je u neposrednoj blizini, a nakon nje i litija.


Podeli dalje

2 komentara

Click here to post a comment

  • JEDan od mnogih svedoka o cudima svete petke svetica na sveticama ljubimjoj ruke i noge prepdobna mati paraskeva……..verovacu i postovati svedo moje smrti …………hvala na tvojoj milosti majko moja druge majke nemam

Facebook