Некатегоризовано

Tek svaki cetvrti zaposleni veruje svom sefu

Tek svaki cetvrti zaposleni veruje svom sefu
Podeli dalje

Tek svaki cetvrti zaposleni veruje svom sefuDodelom nagrada Škole menadžmenta IEDC Bled za najbolji projekt na području upravljanja ljudskim resursima započela je HR Business Arena 2013 u Beogradu, u organizaciji Infoarena Grupe i Asocijacije HR profesionalaca. Uvodnim predavanjem akademskog direktora Škole menadžmenta IEDC-Bled profesora Nenada Filipovića, ujedno i člana žirija za dodelu nagrada za najbolji HR projekt u Srbiji tokom prethodne godine, stavljen je naglasak na nezaobilaznu temu o kojoj će sledeća dva dana raspravljati HR stručnjaci – organizacijsko restrukturiranje.

 

 

Dodelom nagrada Škole menadžmenta IEDC Bled za najbolji projekt na području upravljanja ljudskim resursima započela je HR Business Arena 2013 u Beogradu, u organizaciji Infoarena Grupe i Asocijacije HR profesionalaca. Uvodnim predavanjem akademskog direktora Škole menadžmenta IEDC-Bled profesora Nenada Filipovića, ujedno i člana žirija za dodelu nagrada za najbolji HR projekt u Srbiji tokom prethodne godine, stavljen je naglasak na nezaobilaznu temu o kojoj će sledeća dva dana raspravljati HR stručnjaci – organizacijsko restrukturiranje.

Restrukturiranje je zasigurno trenutno nezaobilazan proces kroz kojeg prolazi većina firmi. Međutim, restrukturiranje je vođeno različitim ciljevima, a samim time se provode i suštinski različiti procesi i aktivnosti. Dok jedni sprovode strateško restrukturiranje vođeno idejom da kompanija unapredi svoje poslovanje kroz ulaganja kako bi bile međunarodno  konkurentne kad dosadašnji modeli više nisu održivi, drugi sprovode defanzivno restrukturiranje za puko preživljavanje kroz smanjenje troškova, smanjenje broja zaposlenih i obustavljanje neprofitabilnih programa. Prema rečima Nenada Filipovića, iskustvo iz regije nas uči da ne možemo razdvojiti defanzivno i strateško retrukturiranje. „Skoro da i nema preduzeća u regiji koje nije pod pritiskom izrazito  nepovoljne tržišne situacije koja često pretpostavlja borbu za preživljavanje, kratkoročno razmišljanje, centralizaciju i autokratski stil vođenja te brze reakcije. No sve to nema nikakvog pravog rezultata bez motivacije zaposlenih i vizije dugoročnog razvoja. Ako postoji poverenje u menadžment, priča će biti prihvaćena.“ rekao je Filipović te dodao „Čini se da je upravo poverenje zaposlenih teško steći jer istraživanje sprovedeno na globalnom nivou otkriva da tek svaki četvrti zaposleni veruje svom šefu.

Prvonagrađeni projekat „Strateško organizacijsko planiranje“ među 22 pristigla projekta predstavila je direktorka ljudskih resursa Coca Cola Hellenic Srbija, Nataša Prodanović. Prema njenim rečima, prvi preduslov za pokretanje projekta bio je edukacija i podrška menadžmenta. Uz sve prednosti koje sam projekt ima za zaposlene u kompaniji, nakon pet godina od svog početka zabeležen je tri puta veći rast produktivnosti i ne manje važno, ostvarena je ušteda od 13 miliona evra koja je reinvestirana u poslovanje. „Izuzetno smo zadovoljni rezultatima jer je to projekt koji je nastao u Srbiji, a sad se sprovodi u svim zemljama u kojima Hellenic posluje.“ izjavila je Prodanović.

coca cola srbija hrDrugonagrađeni projekt „“Dobrobit zaposlenika“ predstavila je HR partner, JT International a.d. Senta Srbija, Maja Andrić, dok je projekt Atlantic Grupe „Prirodno različiti“ koji je osvojio treće mesto predstavila HR direktorka Mojca Domiter.

Uloga HRa može značajno doprineti orgnizacijskom restrukturiranju i time biti potpuno u funkciji menadžmenta i strategije kompanije te napraviti izmak od svoje tradicionalne uloge. Sva tri predstavljena nagrađena projekta pokazala su da sve više kompanija u Srbiji ulaže u svoje zaposlene i bave se konkretnim strateškim pitanjima.“ izjavila je programska direktorka konferencije i direktorka firme Tagoras Hrvatska, Carmen Majetić Pavić.

Prilikom ocenjivanja vodili smo se time koliko projekt ima uticaja na zaposlene, na lokalnu zajednicu te samu firmu. Takođe nam je vrlo bitno bilo je li projekt održiv i koliko će uticati na sam razvoj firme. Svojom pobedom Coca Cola Hellenic Srbija pokazala je zašto se smatra jednim od boljih u samom sistemu.“ zaključuje predsednik Asocijacije HR profesionalaca Srbije i član žirija Nebojša Rako.

U nastavku konferencije održan je okrugli sto na kome su svi učesnici jednoglasno istakli značaj i potencijal stručnjaka na području upravljanju ljuduskim potencijalima i izneli primarni trend razvoja HR-a u smeru organizacijskog razvoja kao strateške uloge poslovanja uspešnih kompanija.

 


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook