Некатегоризовано

Vandalizam svetskih umetnina – ostecena Pikasova slika

Vandalizam svetskih umetnina – ostecena Pikasova slika
Podeli dalje

vandalizam svetskih umetnina - ostecena Pikasova slikaGde je granica ljudske gluposti i šta su sve pojedini u stanju da urade za 5 minuta slave, a ne razmišljajući o posledicama – možda najbolje govori primer Uriela Landerosa, samoprozvanog umetnika meksičko američkog porekla, koji je za svoju promociju zloupotrebio jedno Picassovo delo.

Gde je granica ljudske gluposti i šta su sve pojedini u stanju da urade za 5 minuta slave, a ne razmišljajući o posledicama – možda najbolje govori primer Uriela Landerosa, samoprozvanog umetnika meksičko američkog porekla, koji je za svoju promociju zloupotrebio jedno Picassovo delo.
 
Uriel je u po bela dana u prostorijama Houston Menil Collection sprejem isprskao Picassovu sliku Woman in a Red Armchair iz 1929. godine, u znak odavanja počasti ovom velikom slikaru. Ceo čin snimljen je kamerom od strane slučajnog (a mogućeg saučesnika) svedoka i kasnije postavljen na You Tube.
Potparol ustanove Vance Muse izjavio je kako živimo u vremenu u kojem je umetnost prikladna i ovakve stvari se dešavaju, ali da limit treba da postoji. Slika je odmah skinuta sa postavke i odneta na restauraciju, nakon čega je vrlo brzo i uspešno opravljena i očekuje se da će brzo biti vraćena u kolekciju.

Snimak je na You Tube postavljen 13. juna i do danas ima više od 190.000 pregleda i preko 700 nesviđanja. Što se tiče počinioca ovog vandalskog dela, Uriela Landerosa, uhapšen je i istraga je u toku.
 
 

Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook