Brak

Sedam „smrtnih“ grehova u braku

Sedam „smrtnih“ grehova u braku
Podeli dalje

Možda niste znale, ali sudeći po autorima knjige “Osam lekcija za srećniji brak”, postoje Sedam smrtnih grehova braka. Čitajući dalje ovaj tekst, saznaćete koji su to grehovi i zašto.

 

 

Možda niste znale, ali sudeći po autorima knjige “Osam lekcija za srećniji brak”, postoje Sedam smrtnih grehova braka. Čitajući dalje ovaj tekst, saznaćete koji su to grehovi i zašto.

 

 

1. Kriticizam.
Zašto ne možeš da budeš malo romantičniji? Kako to izgledaš, znaš da izlazimo večeras? Zašto uvek kasniš? – samo su neki od primera kako se negativna kritika ispoljava. Izbegavanje ovog greha, povoljno utiče na Njegovo samopoštovanje i smanjuje nastalu tenziju u braku.

2. Krivica.
Da si uradio kako sam ti rekla, sada ne bi bili u ovoj situaciji! Da ne hrčeš, ja ne bih bila ovako umorna! – ako ste već u situaciji da napadate – neka to bude uzrok problema, ne Vaša jača polovina. Pre bilo čega, ustanovite da li napadate zbog stvarnog problema ili ličnog zadovoljstva. Ako je u pitanju ovo drugo, radije tu energiju usmerite na razrešenje samog problema.

3. Gunđanje
 Nikad neću završiti sa čišćenjem! Nerviraju me komšijska deca! Ugojila sam se i ne mogu da smršam!
– zastanite za trenutak i obratite pažnju na to što govorite. Najmanje što želite je da Vas On i dragi ljudi oko Vas okarakterišu kao večito gunđalo, ne širite negativnu energiju oko sebe. Umesto toga, fokusirajte se na dobre stvari u životu.

4. Zakeranje.
Odloži prljave stvari u korpu bar jednom! Jesi li dobio moju poruku? Idi po decu u školu! – umesto što konstantno nečim opterećujete supruga, sedite i dogovorite se sa njim oko podele dužnosti, zapišite i na papir, ako je tako lakše. Zar zaista želite da se prepirete oko takvih stvari, kad možete da praktikujete “gimnastiku”, na primer?

5. Pretnje.
Ako mi i dalje budes zvocao, odlazim i ostavljam te samog s’ decom! Neka, samo ti lezi, komsija ce mi izaci u susret. Pretnje odlaskom I/ili prevarom su sušta suprotnost od onoga što njima želite postići. Dobro razmislite pre nego što počnete sa ovakvim pretnjama – kakav bi Vam život zaist abio, bez supruga i pripazite da on sam ne sprovede u delo Vaše pretnje.

6. Kazne.
On ostavlja podignutu dasku, Vi mu sklanjate pribor za brijanje; ostavlja prljav veš gde stigne, sakrijete mu daljinski i tome slično. Ovakve igre mogu da prođu kada ste mali, odrastite, prevaziđite supružničko rivalstvo i odustanite od te pasivne agresije.

7. Podmićivanje.
Ako pođeš sa mnom kod mojih, isplatiće ti se kasnije, veruj mi. Ako ostaviš cigarette, počeću sa dijetom. Varate se ako mislite da ćete uobličiti supruga, koristeći seks kao ucenu ili mito. Bolje pokušajte sa kompromisom i razmislite o tome šta možete uraditi zajedno kao par, ne samo šta on može vama kao suprug da učini.

 


Podeli dalje

2 komentara

Click here to post a comment

  • Brak je zajednica i dinamika ciji balans zavisi od oba supruznika. Vasih sedam smrtnih grehova ocigledno pokrivaju samo jednu stranu-zensku (mora de je autor knjige bio muskarac). Bilo bi interesantno cuti o muskim smrtnim grehovima kao alkoholizamu, neadekvatnoj komunikaciji, maminim sinovima, zlostavljanju (fizicnom i psihickom)itd, itd…

Facebook