Brak

Žene su bračni mirotvorci

Žene su bračni mirotvorci
Podeli dalje

Prema novom istraživanju koje su uradili naučnici sa kalifornijskog univerziteta Berkley, žene su bračni mirotvorci jer njihova sposobnost da „spuste loptu“ nakon svađe dovodi do dugoročne sreće u braku. Hmmm.

Istraživanje je sprovedeno na 80 (od 156) heteroseksualnih parova u srednjim godinama i starijim koji su praćeni od 1989. godine, a fokusirano na to kako se oporavljaju nakon žučnih rasprava i svađa. Oni brakovi u kojima bi žena brzo „smirila strasti“, pokazali su se kao srećniji i uspešniji.

Prema rečima Lian Bloch, autorke ovog istraživanja, stereotip po kojem su žene emocionalni centar braka se pokazao tačnim jer, čak i u situacijama gde su se oba bračna partnera ubrzo nakon svađe smirila, ženin odnos prema tome ishodu svađe je presuđivao – ako je žena srećna, srećan je i muž, samim tim i brak.

Emocije, poput besa i prezira mogu delovati preteće za parove, ali istraživanje je pokazalo da ako žene uspeju da se iskontrolišu i smire, brak opstaje i napreduje“, zaključila je Lian Bloch.

Rezultati su pokazali da je veza između ženine sposobnosti da kontroliše emocije i visokog bračnog zadovoljstva najočiglednija kod onih parova gde žena koristi „konstruktivnu komunikaciju“ za ublažavanje konflikta. Ipak, na ovakav ishod istraživanja možda je od značaja samo doba ispitanika i autorka nije sigurna da bi isti rezultat bio ponovljen sa mlađim bračnim parovima.

zene_su_bracni_mirotvorci_v

U svakom slučaju, ne dozvolimo da se strasti nekontrolisano razbuktaju jer bi mogli reći nešto zbog čega ćemo se sigurno posle kajati i time samo pogoršati svađu, ali i sam bračni odnos. Umesto toga, pokušajte da kontrolišete emocije i „napadnete“ problem a ne bračnog druga. I, definitivno, dobro promislite pre nego što svađu uopšte pokrenete jer, kako naša stara poslovica kaže: „Nemoj da ti jezik bude brži od pameti“.


Podeli dalje
Tagovi

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook