Deca

Deformiteti kičme sve ozbiljniji problem među osnovcima

Deformiteti kičme sve ozbiljniji problem među osnovcima
Podeli dalje

Rezultati sistematskih pregleda pokazali da su deformiteti kičme sve ozbiljniji problem među osnovcima.

 

U pojedinim sredinama u Srbiji i do 60 odsto mališana, odnosno svako drugo dete, ima neki oblik deformiteta kičme, što je bio razlog da se i ove godine organizuje nacionalno-rasprostranjena edukativna akcija „Sportski čas – ISPRAVI SE!“. Treći ovogodišnji Sportski čas održan je u Gornjem Milanovcu uz podršku Ministarstva omladine i sporta, a inicijator projekta je Viner Štediše osiguranje (Wiener Städtische osiguranje) u saradnji sa Odbojkaškim savezom Srbije i Udruženjem odbojkaških klubova prvih liga.

Cilj akcije je da se deci uzrasta od 11 do 14 godina ukaže na ozbiljnost sve rasprostranjenijeg problema krivljenja kičme i posledica koje deformiteti mogu imati po njihovo zdravlje, kako bi se što veći broj učenika počeo baviti sportom. To je razlog zbog kog su u projekat, pored lekara fizijatara, uključeni i odbojkaši i odbojkašice, koji imaju zadatak da igrajući odbojku sa decom, animiraju što veći broj mališana da se aktivno uključe u sport. U Gornjem Milanovcu, učenici su imali priliku da se druže sa Aleksom Polomcem i Stevanom Ćosićem, igračima OK „Metalac Takovo“ i kadetskim reprezentativcima Srbije, kao i Ivanom Jeremić i Natalijom Simović, igračicama OK „Takovo-Zvezda Helios“. Odbojkaši i odbojkašice upoznavali su decu sa osnovama odbojkaške igre, dok je dr Sanja Đurović održala zanimljivo edukativno predavanje.

deformiteti_kičme_sve_ozbiljniji_problem_među_osnovcima_v

 

⦁    U pojedinim sredinama čak 60 odsto mališana ili svako drugo dete, ima neki oblik krivljenja kičme

⦁    Aleksa Polomac i Stevan Ćosić, kadetski reprezentativci Srbije, učili osnovce odbojci

⦁    Nakon svakog sportskog časa interesovanje za odbojku poraste za oko 15 odsto

 

„Deca danas mnogo vremena provode za računarima i mobilnim telefonima i jasno je koliko je ovaj problem uzeo maha. Dovoljno je pogledati jedno školsko igralište i videti da vise mališana sedi po okolnim klupama sa telefonima u rukama, nego sto se bavi nekim sportom. Zbog toga smo, u želji da se uhvatimo u koštac sa ovim problemom, još 2011. godine zajedno sa Odbojkaškim savezom Srbije i Udruženjem odbojkaških klubova prvih liga pokrenuli akciju Sportski čas – Ispravi se, i zadovoljstvo mi je što mogu da kažem da je Gornji Milanovac već trideseti grad koji je naš sportski karavan posetio. Do sada je kroz ovaj program prošlo više od pet i po hiljada osnovaca, a posebno smo ponosni na činjenicu da se posle svake akcije, interesovanje za odbojku u određenoj sredini poveća za 15 procenata“, objašnjava Sanjin Greda iz Viner Štediše osiguranja.

 

Akcija je pokrenuta 2011. godine nakon što su rezultati sistematskih pregleda pokazali da u nekim sredinama čak 60 odsto mališana, odnosno svako drugo dete, ima neki oblik deformiteta kičme. Do deformiteta kičme najčešće dolazi u periodu kada dete naglo raste i razvija se, a uzrok krivljenja kičmenog stuba posledica je pre svega nedostatka bavljenja sportom, nepravilnog držanja i sve dužeg vremena koje deca provode u sedećem položaju ispred kompjutera ili mobilnih telefona.

deformiteti_kičme_sve_ozbiljniji_problem_među_osnovcima_v1

Zašto baš odbojka?
Odbojka je sport koji se najčešće preporučuje za pravilan razvoj kičme. Obiluje brzinom i svestranim i simetričnim pokretima tela, te direktno utiče na pravilan razvoj deteta. Redovan trening u odbojci dovodi do maksimalnog mogućeg rasta kostiju, pa će visina deteta biti na gornjoj granici njegovih telesnih mogućnosti. Ona će takođe uticati i na pravilno oblikovanje i povećanje mišića, povećanje kapaciteta pluća, broja crvenih krvnih zrnaca, ali i na smanjenje masnoće u krvi. Deca koja redovno treniraju odbojku biće otpornija na bolesti, stres i sve češće nagle promene u spoljašnjoj sredini.


Podeli dalje

1 komentar

Click here to post a comment

  • I u nase vreme smo svi bili iskrivljeni i svaki djavo nam je falio, ali smo imali opasno fizicko to jeste….danas su svi klinci za kompjuterima, nije dobro

Facebook