Deca

Letnja nega beba i dece

Letnja nega beba i dece
Podeli dalje

Kako izgleda pravilna letnja nega beba i dece i šta je to što možemo uraditi da ih adekvatno zaštitimo od štetnih sunčevih zraka?

 

Ukoliko izlazite sa bebom, odolite iskustvu da je izložite lepom vremenu. Lagane pantalonice i široka letnja košulja dugih rukava, sve u svetlim bojama je najbolji izbor. Šešir sa širokim obodom je takođe obavezan, ukoliko ste jedan od srećnih roditelja čija se beba ne buni da nosi šešir. Moja beba šešire obožava – da jede, nikako da nosi na glavi.

Odaberite pravu odeću

Ukoliko ste u zatvorenom prostoru obucite svoju bebu u laganu i široku odeću, najbolje od prirodnih materijala kao što je pamuk koji omogućava mnogo bolju ventilaciju organizma od veštačkih vlakana. Staro pravilo glasi – obucite dete onako kako ste i sami obučeni. Tako da ako je vama prijatno u šorcu i majici i vašoj bebi će isto prijati.

Ukoliko izlazite sa bebom, odolite iskustvu da je izložite lepom vremenu. Lagane pantalonice i široka letnja košulja dugih rukava, sve u svetlim bojama je najbolji izbor. Šešir sa širokim obodom je takođe obavezan, ukoliko ste jedan od srećnih roditelja čija se beba ne buni da nosi šešir. Moja beba šešire obožava – da jede, nikako da nosi na glavi.

Obezbedite bebi protok vazduha

Njima je to mnogo potrebnije nego nama. Kada je vama teško da dišete od temperature, znajte da je njima još teže. Nikada ih ne ostavljate u prostoriji u kojoj je visoka temperature ili u zatvorenim kolima. Čak i par minuta u ovakvim uslovima može da bude izuzetno opasno, nekada i po život vaše bebe.

Hidratacija, hidratacija, hidratacija

Čak i ako ne vidite kapi znoja da kaplju sa lica vaše bebe, budite sigurni da ona gubi tečnost na visokim temperaturama. Zajapureno lice, vrela koža, ubrzano disanje, sve su to znaci dehidratacije. Češće dojenje majčinim mlekom ili formulom je neophodno u ovakvim situacijama. Tokom leta bebe treba da piju za 50% više tečnosti nego obično.
 
letnja-nega-beba-i-dece-v
Budite pažljivi kada ste napolju

Najopasnije vreme za izlaganje suncu je između 10 i 16 h. Gledajte da u ovom periodu vaša beba bude zaštićena u svojoj sobi a nikako izložena direktno suncu. I vaše aktivnosti sa bebom planirajte u periodima pre 10 i posle 16h. Kada ste napolju sa bebom uvek potražite hladovinu. Ispod drveta, suncobrana, malih letnjih šatora (ali sa dobrom ventilacijom). Naočare za sunce i šešir sa širolik obodom su olični za zaštitu ali i za fenomenalne fotke sa odmora.

Bebe mlađe od 6 meseci ne bi trebalo izlagati suncu, ali u slučajevima kada se to ne može izbeći koristite zaštitu. Za bebe starije od 6 meseci, odaberite zaštitu sa SPF 15 najmanje ali i ne preterujte sa SPF jer preko 30 i koncentracija hemikalija se povećava. Mažite bebu kad god se ukvasi ili oznoji, najbolje na dva do tri sata. Preparate za zaštitu od sunca nanosite i ispod odeće (da li ste znali da prosečna pamučna majica štiti od sunca u rangu preparata koji ima SPF samo 5 ?)
Nega kože

Usled pojačanog znojenja beba vrlo su česti osipi koji kod beba izazivaju neugodan svrab i nekada bol. Sa bebe treba skinuti lepljivu odeću i posle kupanja obući je u široku pamučnu odeću (ili samo pelene). Delove kože sa osipom tretirati baby puderom do smirivanja. Rashlađena i provetrena soba će pomoći u smirivanju simptoma.

Opekotine od sunca se vide kao crvena, vrela i naduta koža bolna na dodir i bebama može uticati na raspoloženje, kvalitet sna i apetit. Uvek kontaktirajte doktora kada su u pitanju bebe mlađe od godinu dana sa opekotinama od sunca. Ono što možete sami da uradite jeste da mesta sa opekotinama rashladite hladnim (voda sa česme, nikako ledena) oblogama, koje samo na kratko prislonite na opekla mesta, nikako ih ne držite na bebi. Zatim preko opekotina nanesite hidratantnu baby kremu koja će koži polako vraćati tečnost i smirivati opekotinu. Nikako nemojte da dirate plikove koji se nekad pojave na opekotinma, oni su tu da spreče infekciju. Nekada, kada su opekotine praćene bolom i povišenom temperaturom, ibuprofen ili paracetamol za decu mogu biti od pomoći.

 

Save


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook