Deca

Toplotni udar kod beba i dece

Toplotni udar kod beba i dece
Podeli dalje

Kako izbeći toplotni udar kod beba i dece i kako ih zaštititi na pravi način od štetnih sunčevih zraka?

Bez obzira koliko mu se svi radujemo, leto je godišnje doba kada treba posvetiti posebnu pažnju bebama. Njihovom nežnom organizmu prete razne opasnosti, od dosadnog i ne bezazlenog osipa po koži, preko blagih ili ozbiljnih opekotina izazvanog izlaganjem sunčevim zracima pa sve do opasnog toplotnog udara. Koliko treba ozbiljno razmišljati o zaštiti vaše bebe od vrućina govori i činjenica da se izlaganje bebe prevelikim temperaturama dovodi i u vezu sa SIDS – Sindromom Iznenadne Smrti Novorođenčeta. Više o SIDS pročitajte ovde.

 

Čega se treba čuvati:Toplotni udar je stanje opasno po život kada se organizam pregreje, odnosno prirodni mehanizmi hlađenja koje naše telo koristi više nisu dovoljni. Deca i bebe su naročito osetljiva na pregrejavanje i njihov organizam je u većoj opasnosti od odraslog organizma. Vaše dete treba da izbegava igranje pri kom je izloženo jakom suncu,  naročito zbog toga što deca vrlo često “zaborave” da su žedna ne želeći da prekinu neku zanimljivu igru pa dolaze u opasnost i od dehidratacije. Takođe treba obratiti pažnju i ispravno odabrati garderobu za vrele dane. Bebe i deca su u opasnosti i u kolima u kojima temperatura često zna da bude dosta viša nego spoljna. NIKADA ne ostavljati dete u parkiranim kolima, ni na sekundu, pregrejavanje tela i dehidratacija u kombinaciji sa panikom i strahom može biti fatalna.

Osnovni znaci toplotnog udara:

 

•    Visoka temperatura tela, čak preko 39 stepeni Celzijusa ali sa vrlo malo ili bez znojenja
•    Vrela, crvena i suva koža
•    Ubrzan puls
•    Nemir, razdrašljivost, plač bez razloga
•    Konfuzija, vrtoglavica, gubljenje svesti (treba biti naročito oprezan jer se nekada može pomešati sa spavanjem)
•    Mučnina i glavobolja
•    Ubrzano i plitko disanje
•    Letargija – primetićete da vaše dete ne odgovara onako brzo kao što ste navikli kada ga dozivate ili golicate na primer

 


Šta raditi kada posumnjate na toplotni udar kod beba i dece:

 

Kao prvo, ukoliko ste u mogućnosti pozovite hitnu pomoć, ovo je isuviše ozbiljno stanje da bi imali vremena da čekate. Dok ste sami, osnovna stvar je da svom detetu snizite temperaturu što pre. Skinite svu odeću sa deteta i dovedite ga u najhladniju prostoriju koju imate, ako ste napolju, pronađite hladovinu ,ali ako je moguće pronađite rashlađenu prostoriju, restoran, kafić, poštu, banku, hotel, šta god vam je najbliže.  Sada dok čekate hitnu pomoć, trljajte dete krpom (njegova majica koju ste mu upravo skinuli će da posluži) umočenom u hladnu vodu. Ako nemate blizu ventilator, raslađujte ga novinama ili lepezom iz vaše tašne. Pričajte sve vreme sa vašim detetom, to će delovati smirujuće, ali mu ne dozvolite da se prepusti snu. Dete koje je doživelo toplotni udar ne sme da pije lekove za snižavanje temperature ili tečnost, vaše je da dete što više rashladite (pažljivo kako je opisano, nikako direktno pod mlaz hladne vode) dok se ne pojavi hitna pomoć.

 

Ako vaša beba pokazuje znake da je bila previše izložena visokoj temperaturi ali nije doživela toplotni udar, uvedite je u rashlađenu prostoriju i dajte joj da podoji ili pripremite veštačko mleko. Ako je beba starija od 4 meseca možete da joj date i malo vode. Možete takođe i da okupate bebu hladnijom vodom i ostanite u raslađenoj prostoriji do kraja dana. Ali ukoliko se stanje ne popravi brzo, posetite najbližu ambulantu.

Save

 

Save


Podeli dalje
Tagovi

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook