Deca

Litvanija zabranila prodaju energetskih pića maloletnicima!

Litvanija zabranila prodaju energetskih pića maloletnicima!
Podeli dalje

Prva takva na svetu: Litvanija zabranila prodaju energetskih pića maloletnicima!

 

Kako prenosi Russia Today, u Litvaniji je stupio na snagu zakon kojim je uvedena zabrana prodavanja energetskih pića maloletnim licima! U pitanju je revolucionarna odluka protiv koje se pobunilo svega 6 poslanika u majskom izglasavanju.

Razlog za donošenje ovakve odluke i zakona leži u tome što Litvanija smatra da energetska pića sa visokim sadržajem kofeina (preko 150mg) mogu ozbiljno štetiti dečijem zdravlju. Prema nedavnom istraživanju, čak 10% dece školskog uzrasta u ovoj zemlji, konzumira energetska pića; a učestali su slučajevi da pojedini tinejdžeri i mladi završavaju u hitnoj nakon ispijanja ovih napitaka.

Imajući u vidu upozorenje Svetske Zdravstvene Organizacije iz oktobra meseca za jaču kontrolu i ograničavanje prodaje energetskih pića mladima usled sve veće popularnosti zbog agresivnog reklamiranja, ne čudi što je Litvanija tako brzo sprovela ovaj zakon.

Proizvođači i prodavci koji se ogluše o ovu odluku, platiće kaznu u iznosu od 144$, dok će i maloletna lica koja budu uhvaćena u kupovini energetskih pića, morati da plate kaznu u iznosu od 72$.

U Srbiji skoro svako osmo dete pije energetska pića svaki dan ili nekoliko puta nedeljno – prema rezultatima Izveštaja o stanju prava deteta iz 2012. godine, dok se država i dalje ne oglašava po tom pitanju.

Šta vi mislite o ovoj odluci i da li bi nešto slično trebalo da se izglasa i kod nas? Kakva su vaša iskustva sa energetskim pićima, da li su vaša deca izložena reklamama, promocijama, kakva je situacija u školama?


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook