Deca

Nega mlečnih zuba

Nega mlečnih zuba
Podeli dalje

nega mlecnih zubaBez obzira što su su prvi i traju svega nekoliko godina, higijena mlečnih zuba treba da se vodi, kao da su u pitanju stalni zubi. Ako ništa drugo, a ono da dete od najranijih dana stekne zdrave navike.

Bez obzira što su su prvi i traju svega nekoliko godina, higijena mlečnih zuba treba da se vodi, kao da su u pitanju stalni zubi. Ako ništa drugo, a ono da dete od najranijih dana stekne zdrave navike.
Pored toga što ćete dete naučiti od malena da vodi računa o higijeni i zdravlju svojih zuba, pravilna nega mlečnih zuba dovodi i do zdravijih stalnih zuba kasnije – njihova funkcija je da osiguraju pravilan razvoj vilice i stalnih zuba. Dozvolite im da vas gledaju dok perete zube, kako bi i sami usvojili tu naviku.

Nakon što napune godinu dana, u konsultaciji sa pedijatrom, počnite im davati kalcijum – za jače i zdravije zube; setite se samo da ste i vi sami uzimali kalcijum u trudnoći iz istih razloga.

Naučite ih da se ne plaše zubara, tako što ćete praktikovati redovne odlaske i kontrole već nakon pojave prvih zubića – bolje sprečiti nego lečiti. Naviknite ih na atmosferu zubarske ordinacije, mirise i same zvuke od malena, kako se kasnije ne bi toliko plašili i ustezali od neizbežnih odlazaka na preglede. Mlečni zubi se popravljaju isto kao i stalni – pogrešno je misliti kako je nepotrebno stavljati im plombu ili ih zalivati – zapostavljanje vodi do ozbiljnijih oboljenja koja kasnije mogu preći i na stalne zube. Ovo se naročito odnosi na mlečne petice – koje decu treba da služe do 11-12 godine.

Ono što vi kao roditelj možete uraditi jeste da povedete računa o unosu šećera u detetov organizam. Sokovi jesu zdravi, ali sadrže i visok nivo šećera ali i voćne kiseline koji vremenom nagrizaju zubnu gleđ, čineći zube podložnijim kvarenju i pucanju. Redukujte količine i radije im dajte mleko ili vodu. Takođe, izbegavajte navikavanje na (previše) slatkiša – em napadaju zube, em podstiču gojenje. Umesto njih, radije se opredelite za kakvu voćku – zdravija je, kako za zube, tako i za sam organizam.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook