Deca

Odnosi između dece u vrtićkom uzrastu

Odnosi između dece u vrtićkom uzrastu
Podeli dalje

Kakvi su odnosi između dece u vrtićkom uzrastu, na šta posebno treba obratiti pažnju i šta savetuju stručnjaci?

 

U kom uzrastu se od deteta može očekivati da aktivno reaguje na drugu decu? I da li je normalno da dete od 21 mesec na manju decu uvek reaguje negodovanjem, gurkanjem, kada „uđu u njegov prostor“; samo su neka od pitanja koja zabrinute mame postavljaju u redovnom Pampers druženju na forumu Ringeraja. Iz tog razloga, sklopili smo savete i predstavljamo ih u ovom tekstu.

Evo šta doktorke kažu kada su u pitanju odnosi između dece u vrtićkom uzrastu.

 

Za decu je dobro da su u vrtiću jer su tamo, između ostalog, u stalnom kontaktu sa grupom vršnjaka pa će se polako prilikavati na funkcionisanje grupe i svoje mesto u njoj. U vrtiću mališani razvijaju svoje socijalne veštine i uče više o deljenju svog prostora i svega ostalog sa drugima.

 

Tipovi odnosa dece sa drugom decom shodno uzrastu:

Nezaokupljeno ponašanje: dete se ne igra, može ispoljavati nestalnu pažnju za aktivnosti koje se dešavaju oko njega

Solitarna igra: dete se igra samo, ne obraća ili obraća malo pažnje drugoj deci i njihovim aktivnostima – preovlađuje do druge godine

Posmatranje: dete posmatra druge dok se igraju. Može im govoriti, ali se ne uključuje

Paralelna igra: deca se bave sličnim aktivnostima i stupaju u interakciju, ali organizacija aktivnosti je minimalna, svako dete se ponaša kako želi, umesto usmeravanja akcija ka zajedničkom cilju – preovlađuje na uzrastu od druge do treće godine

Saradnička igra: deca se igraju u grupi, uloge i zadaci se dele i dopunjuju – učestalost saradničke igre raste posle treće godine

Od 2. do 5. godine, opada učestalost nezaokupljenog ponašanja, solitarne igre i posmatranja igre drugih, dok raste učestalost saradničke igre. Najzastupljenija na tim uzrastima je pararelna igra. Paralelna igra kod starije dece može biti izraz nedostatka socijalnih veština da se uključe u grupnu aktivnost koja se odvija.

odnosi-između-dece-u-vrtićkom-uzrastu-v

Kada je u pitanju sukobljavanje, već od kraja prve godine, javljaju se sukobi među vršnjacima. Oni potiču od ograničene sposobnosti razumevanja emocija i emocionalnih doživljaja drugih tokom predškolskog perioda. Deca postaju lako preplavljena emocijama koje upravljaju privremeno njihovim ponašanjem i pažnjom. To može dovesti do snažnih, čestih promena i erupcija u vršnjačkim odnosima.

Istraživanja pokazuju da već trogodišnjaci u rešavanju sukoba sa vršnjacima češće koriste obrazlaganje, a u sukobima sa roditeljima protest bez obrazlaganja.

U svakom slučaju, naoružajte se strpljenjem i imajte vremena za svoje mališane kako biste ih razgovorom uputili i pripremili na to divno i uzbudljivo okruženje u kojem će provoditi dobar deo dana sa svojim vršnjacima i gde će učiti i otkrivati nove stvari. A ako negde i zapne, saveti Pampers stručnjaka su tu da vam posluže kao vodič šta možete da očekujete.

 

I, da podsetimo, svoja pitanja u vezi roditeljstva, brige i nege mališana možete postavljati na forumu Ringeraja gde vas i nas čekaju doktori koje je Pampers okupio da nam reše muke i nedoumice 🙂


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook