Deca

Programiranje od prvog razreda – tako se to radi u Švedskoj

Programiranje od prvog razreda – tako se to radi u Švedskoj
Podeli dalje

Programiranje od prvog razreda postaće obavezan predmet u Švedskoj i to počev od 2018. godine!

I dok su nama puna usta podrške IT sektoru, osavremenjivanja školstva i važnosti informatike koja je još uvek na nivou devedesetih, u Švedskoj se dešavaju konkretne promene i napredak u obrazovanju od najranijih dana.

Švedska vlada je donela odluku po kojoj će programiranje biti obavezno za sve đake i to od samog početka školovanja! Programiranje od prvog razreda će se isprva uvoditi kroz matematiku i tehnološke predmete, a plan je da se sa ovim počne već sa generacijom koja u školu polazi 2018. godine.


Kako saznajemo, privatni sektor je insistirao na uvođenju kodiranja u škole, država je slušala i odlučila da ga ubaci u obrazovni sistem, kako bi građani i sama država ostali konkurentni u digitalnoj ekonomiji  21. veka, znajući da se digitalizacija menja kako na radnom mestu, tako i u društvu u celini.

„Treba nam više programera i to je veština koja će biti potrebna u više poslova u budućnosti. Štaviše, kodiranje utiče na više aspekata naših života“, rekao je švedski ministar obrazovanja, Gustav Fridolin u izjavi lokalnom magazinu. „Škola će nas pripremiti za život u kome svi treba da shvate kako programiranje radi za nas da budemo svesni građani i potrošači“, dodao je Fridolin.

 

Save

Save

Save


Podeli dalje
Tagovi

Ostavite komentar

Click here to post a comment