Deca

Putna apoteka za decu

Putna apoteka za decu
Podeli dalje

Šta sve treba da sadrži jedna putna apoteka za decu, kako bi odmor protekao u miru i bez brige?

 

Odlazak na odmor je dugo očekivani i planirani predah, za sve. Kako se ne bi desilo da od predaha i zajedničke zabave, preraste u malu katastrofu, sastavili smo spisak neophodnih lekova i preparata koje treba poneti na odmor sa decom.

 

Lekovi za obaranje visoke temperature
Bilo iz grupe Paracetamola (Eferalgan, Febricet, Miralgin) ili Ibuprofena (Brufen), u obliku sirupa i/ili tableta. U situacijama kada dete povraća ili odbija navedene preparate, poneti i čepiće paracetamola; imati na umu da čepići nemaju efekta i ne trebaju se davati ako dete ima proliv.

 

Lekovi protiv alergija

Antihistaminici, poput Klaritina i Presinga su pod obavezno za poneti. Osim što su efikasni kod uobičajenih alergija i burnih reakcija na ujede insekata, ublažavaju tegobe izazvane prekomernim sunčanjem, kao i opekotine.

Kapi za nos i oči, antibiotski krem

Ponekad su deca podložna prehladi i razvijanju pojedinih infekcija kože, usled promene ambijenta. U tim situacijama, valja imati kapi za nos, radi saniranja prehlade da se ne pretvori u zapaljenje srednjeg uva. Kreme poput Gentamicina, Enbecina i Hlorofenikola su idealne za saniranje raznih infekcija kože. Kapi za oči su tu d apomognu kod infekcije oka, usled igranja u pesku i, uopšte, zaprljanih ruku koje kasnije dolaze u kontakt sa očima.

 putna_apoteka_za_decu_v

Probiotici i sredstva za rehidrataciju

Probiotici su lekovi koji pomažu da se normalizuje crevna flora i uspostavi normalna stolica; nemaju efekta u situacijama kada dete povraća. U tim situacijama, na scenu stupaju sredstva za rehidrataciju, po principu „svako malo po dve kašičice“, kako se stomak ne bi dodatno iziritirao. Mogu se koristiti Orosal, Nelit i slični proizvodi, kao i lagani biljni mlaki čajevi.

Kreme protiv ojeda

Dečija koža je osetljiva, naročito leti i dok su deca još mala i koriste pelene. U takvim situacijama, kreme protiv ojeda su idealno rešenje i velika pomoć svim roditeljima. One ublažavaju crvenilo i iritaciju kože, znatno pomažu kod osipa i ojeda, takođe i kod oderotina i drugih manjih oštećenja kože. Preporuka je Zinco sprej, prijatnog i blagog mirisa, koji se lako upija i ne ostavlja masne tragove na koži i odeći i idealan je za putovanja.

Save


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook