Deca

Radiš sve kao devojčica!

Radiš sve kao devojčica!
Podeli dalje

Iako je u pitanju reklama, „Kao devojčica“ je jedan od najboljih načina za prikazivanje diskriminacije sa kojom su suočene sve devojčice.

 

Na šta prvo pomislite kad čujete frazu – Bacaš kao devojčica, na šta vas to asocira? Bila šala ili ne tek, ova fraza tj., stereotip je uzročnik mnogih prolivenih suza decenijama unazad, zajedno sa onim, ništa manje popularnim:

– plačeš kao devojčica
– trčiš kao devojčica
– igraš kao devojčica
– ponašaš se kao devojčica

kojima se „čašćavaju“ dečaci, a u stvari su uvrede za devojčice širom sveta.

Kompanija Procter & Gamble je, ispred brenda , polovinom ove godine pokrenula kampanju pod nazivom #LikeAGirl, želeći da ukaže na ozbiljnost ovih uvreda prema ženskom polu, koje narušavaju samopouzdanje i izgradnju ličnosti devojčica. U tu svrhu, osmišljen je i video sa nedvosmisleno moćnom porukom: zauzeti stav i pokazati da su sve devojčice i devojke jake, talentovane i neverovatne.

Jasno je da reči mogu mnogo da bole i da neumesno, stereotipno poređenje, naročito u osetljivom uzrastu, može ozbiljno da ugrozi samopouzdanje svake osobe, što su pojedini učesnici ovog filma vrlo brzo shvatili. Šta, uopšte, treba znači fraza „kao devojčica“ – da smo nespretne, tunjave, slabe, nesposobne..?

Devojčice, devojke, žene ne treba da se stide onoga što su jer sve smo mi jake, odlučne, svoje i spremne za neverovatne stvari. Jednako velike i vredne kao i svako drugo biće na ovoj planeti.

Šta za vas sada predstavlja ova fraza i šta je to što vi radite „kao devojčica“?


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook