Deca

Super tata – kampanja protiv nasilja nad ženama i decom

Super tata – kampanja protiv nasilja nad ženama i decom
Podeli dalje

Konačno jedna kampanja koja „targetira“ očeve i muškarce: budi i ti super tata, zaustavi nasilje nad ženama i decom!

 


U maju 2015. Centar E8 je pokrenuo kampanju SUPER TATA u Srbiji, kao deo projekta „Dečaci i muškarci kao saveznici u prevenciji nasilja i transformisanju roda na Zapadnom Balkanu“, čime se pridružio globalnoj MenCare kampanji za promovisanje uključivanja muškaraca kao ravnopravnih, odgovornih i nenasilnih očeva i staratelja.

Kampanja pruža kvalitetne poruke za zajednicu i medije, tehničku podršku i obuku, preporuke politika i programa i podršku lokalnim nevladinim organizacijama, organizacijama za prava žena, vladama i partnerima UN-a u njihovim nastojanjima da angažuju muškarce i dečake u proces staranja. U ovom trenutku MenCare vodi aktivne kampanje u preko 25 zemalja na 5 kontinenata.

 

Super tata je kampanja koja ima za cilj uključivanje očeva u svakodnevnu brigu o deci, obrazovanje, zdravlje deteta i prevenciju nasilja i namenjena je očevima, očusima i budućim očevima. Prve tri teme kampanje su:

 

1. Budi ponosan i pokaži to – Možeš da budeš muškarac koji zaslužuje poštovanje svoje zajednice i porodice. To je lako… samo budi ponosni otac. Prečesto je jedina uloga koju društvo prepoznaje ili očekuje od muškaraca da budu hranioci porodice. Ali društvo i porodice takođe žele i poštuju muškarce koji su angažovani i posvećeni očevi.

 

2. Igraj se – Znaš da je igra ozbiljan posao. Svaki dan odvoji vreme za smeh i igru. Skoro polovina očeva u svetu kažu da oni pružaju neku vrstu svakodnevne brige ili su na neki način svakodnevno uključeni u živote svoje dece. Najčešća dnevna aktivnost koju muškarci izvode sa decom: igra. Igra sa decom je važan posao i kao rekreacija i kao staranje i trebalo bi je što više podsticati.

3. Budi hrabar – pokaži naklonost – Imaš mogućnost da budeš otac koji otvoreno pokazuje emocije onima koje voli. To je retka stvar u današnjem svetu. Mnogi muškarci i žene misle da muškarci ne mogu ili ne treba da pokažu naklonost prema deci – da bi trebalo da se ponašaju stoički, i da budu oni ti koji nameću pravila i disciplinu. Ali, pokazivanje naklonosti i ispoljavanje osećanja i brige su među najvažnijim stvarima koje očevi mogu da urade.Veća je verovatnoća da će deca koja imaju emotivno bliske odnose sa svojim očevima i sama pokazati empatiju, biti povezana i uključena u svoje zajednice i imati bolje mentalno zdravlje.

super_tata_v3

 

Drage tate i buduće tate, pridružite se kampanji, postanite i vi supertate u očima svoje i sve druge dece 🙂

 


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook