Deca

Traume iz detinjstva uzrok kasnijih psihoza?

Traume iz detinjstva uzrok kasnijih psihoza?
Podeli dalje

traume iz detinjstvaIstraživači sa Univerziteta u Liverpulu objavili su u žurnalu Schizophrenia Bulletin, podatak da deca koja su pretrpela ozbiljnu traumu imaju tri puta više šanse da obole od šizofrenije u odraslom dobu, u odnosu na ostale. Ova informacija je rezultat njihovog 30.-ogodišnjeg istraživanja o uzroku mentalnih oboljenja.

Istraživači sa Univerziteta u Liverpulu objavili su u žurnalu Schizophrenia Bulletin, podatak da deca koja su pretrpela ozbiljnu traumu imaju tri puta više šanse da obole od šizofrenije u odraslom dobu, u odnosu na ostale. Ova informacija je rezultat njihovog 30.-ogodišnjeg istraživanja o uzroku mentalnih oboljenja.
 
Za potrebe ovog istraživačkog rada, naučnici su pregledali više od 27.000 stručnih radova, kako bi izvukli podatke iz tri vrste studija:
–    progres kod dece za koju se zna da su iskusila neku vrstu nevolja
–    slučajno izabrani pripadnici stanovništva
–    psihotični pacijenti koji su pitani o njihovom ranom detinjstvu.
Pored toga, ovaj tim naučnika sproveo je i novu studiju u kojoj je gledao odnos između specifičnih psihotičnih simptoma i vrste trauma preživljenih u detinjstvu. Tako su došli do rezultata da je seksualno zlostavljanje u detinjstvu, na primer, povezano sa halucinacijama; a odrastanje u sirotištu povezali su sa paranojom. Ovo istraživanje dalje pokazuje snažnu povezanost između sredine i razvoja same psihoze i pruža dokaze o mehanizmima koji dovode do teške mentalne bolesti.
Profesor sa Univerziteta Richard P. Bentall i vodeći ekspert o ovoj bolesti, između ostalog je izjavio kako je, sada kada se zna da sredina ima veliki faktor u psihozama i da postoji direktna veza između specifičnih događaja i simptomima njihovih stanja, od vitalnog značaja da psiholozi i psihijatri rutinski ispituju svoje pacijente o njihovim životnim iskustvima.

Podeli dalje

1 komentar

Click here to post a comment

Facebook