Moj dom

Feng Shui i biljke

Feng Shui i biljke
Podeli dalje

Sobne biljke, osim dekorativne, po Feng Shui načelima, imaju i mnogo važniju ulogu – pravilno postavljene, mogu uticati na porodično bogatstvo, kao i na čitavu harmoniju života ukućana. One to čine kompenzujući negativnu energiju iz neživih predmeta u domu, svojom pozitivnom, stvarajući blagostanje.
Adekvatne biljke koje će povoljno uticati na život ukućana i samog doma, biraju se u skladu sa životnim prostorom, osobinama ukućana,  u zavisnosti od efekta koji želimo da postignemo i u skladu sa pet elemenata Feng Shui-a.

 

 

Sobne biljke, osim dekorativne, po Feng Shui načelima, imaju i mnogo važniju ulogu – pravilno postavljene, mogu uticati na porodično bogatstvo, kao i na čitavu harmoniju života ukućana. One to čine kompenzujući negativnu energiju iz neživih predmeta u domu, svojom pozitivnom, stvarajući blagostanje.

Adekvatne biljke koje će povoljno uticati na život ukućana i samog doma, biraju se u skladu sa životnim prostorom, osobinama ukućana,  u zavisnosti od efekta koji želimo da postignemo i u skladu sa pet elemenata Feng Shui-a.Najčešće su to drvenaste biljke – dobre su za modifikaciju i pokret; tzv. Vatrene biljke poput suncokreta simbolišu lepotu i humor; zemlja biljke poput klematisa zadužene su za stabilnost i mir, dok su vodene, poput astera i hrizantema obeležje jake volje i ozbiljnosti; metalne biljke, kao što je pampasna trava, označavaju snagu i otpornost. Tako da, obzirom na različita svojstva, sobne biljke se koriste za različita Feng Shui rešenja.

Jednom kad krenete da se bavite biljkama po Feng Shui načelima, bitno je naglasiti da se tada trebate rešiti (ako ih imate) suvog i/ili plastičnog cveća, kako biste se oslobodili negativne energije koju takvo cveće širi. Zamenite ga svežim cvećem u vazama, koje ćete postaviti u središnjem delu prostorije (najbolje na stolu) i negovati ga svakodnevnim menjanjem vode i uklanjanjem uvelih delova. Tako postavljeno, ovo cveće će ravnomerno širiti pozitivnu energiju po čitavoj prostoriji, pozitivno utičući i na Vas same.

Bambus se smatra za najbolju Feng Shui biljku i biljku sreće, zato što u sebi sadrži svih pet elemenata – drvo, zemlju, vodu, vatru i metal. Dva bambusa su za ljubav i brak, tri su za sreću, pet za zdravlje, osam za bogatstvo i obilje; dok se devet smatra srećnim brojem i kombinovan sa bambusom dobar je za donošenje sreće i harmonije.

Za limun i narandže se veruje da su moćan simbol sreća i da, kao takvi, donose prosperitet do doma; iz tog razloga, trebalo bi ih postaviti na ulazu u kuću/stan.

Pustinjska ruža nosi naziv i „cvet bogatstva i prosperiteta“ tako da, dobro postavljena u dnevnom boravku, slaće dobre vibracije za finansijski prosperitet ukućana. Bitno je održavati je svežom i raskošnom – leti uz dosta vlage i sunca, zimi pod strogim režimom zalivanja, kako ne bi istrulila i bogatstvo je na putu!

Za sreću, dugovečnost i duhovni razvoj, koristite biljke poput lotosa i ljiljana, gardenije i hrizanteme. Božur je cvet koji simbolizuje ljubav i naklonost i postavljen da cveta u zadnjem desnom uglu doma i izložen suncu, doprinosiće skladnom odnosu porodice; osim toga, božur podstiče i kreativnost kod dece.

Ovo su samo neki od predloga i značenja određenih vrsta biljaka, više informacije potražite ovde i ovde.

 


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook