Moj dom

Racionalna dekoracija doma

Racionalna dekoracija doma
Podeli dalje

uredjenje doma savetiU vreme kada je kriza na globalnom planu i sve je manje novca i za redovne stvari, a kamo li renoviranje ili uređenje doma, valja biti domišljat i vešt, pa izvršiti dekoraciju doma uz što manje troškova. Kako se to može postići?

 

 

U vreme kada je kriza na globalnom planu i sve je manje novca i za redovne stvari, a kamo li renoviranje ili uređenje doma, valja biti domišljat i vešt, pa izvršiti dekoraciju doma uz što manje troškova. Kako se to može postići?

#1. Laminat umesto parketa
Prednosti laminata nad parketom, pored razlike u ceni, su višestruke. Laminat je neuporedivo lakše, jednostavnije postaviti; vreme postavljanja je nuporedivo kraće; lakše se održava i nemate strah od pojave žižaka ili crvotočine. Danas na tržištu postoji veliki izbor najrazličitijih boja, nijansi, debljine i dezena – za svačiji ukus i džep.

#2. Podne obloge
Pravilnim izborom podnih obloga možete dosta uštedeti. Prvo što treba da uradite jeste da dobro promislite o vremenu koje ćete provoditi u svakoj od prostorija u vašem domu, njihovoj nameni i frekventnosti u njima. Za kuhinju, na primer, nije neophodno imati tepih ili itison (nekada su i višak) obzirom na sve one mrve dok jedete ili pri spremanju hrane. Tepih u dnevnoj sobi – hm, po prirodi stvari tepisi su skupi, a dnevni boravak je ipak prostorija u kojoj svi provode najviše vremena – ekonomičnije je kupiti kvalitetniji itison koji, osim što je jeftiniji, duže traje jer možete izabrati namenske: komercijalne, kućne, dečije i slično.

#3. Nameštaj
U situacijama kada nemate za restauraciju postojećeg nameštaja ili kupovinu novog, možete se poigrati i ukrasiti ono što imate, što će svakako osvežiti i nameštaj i sam prostor u kojem se nalazi. Tako, na primer, na dno kauča ili fotelje možete dodati ukrasne rese kako biste ih naizgled promenili i osvežili; na jastuke možete prišiti ukrasnu dugmad neobičnih oblika ili boja; na prazne zidove dodajte police neobičnih boja ili oblika i slično. Ponekada su sitnice dovoljne pa da prostor zablista i izgleda drugačije, poput jednostavnih prekrivača koji mogu biti neobičnih ili veselih boja i dizajna.

#4. Ukrasi
Prostor u kojem boravite možete preurediti i osvežiti i jednostavnim dodavanjem detalja. To mogu biti drvene ili plastične police neobičnih oblika i boja; ogledalo sa ramom koje, osim estetske ima i korisnu svrhu reflektovanja svetlosti u prostoriji; ukrasne figure na stočiću ili, ako imatemalu decu, na policama za knjige; lampe pa čak i sobno cveće u kombinaciji sa promenom rasporeda postojećih stvari  – sve su to detalji koji vaš proctor čine drugačijim i novim. Promena zavesa ili lepljenje foto-tapeta na jedan zid može mnogo da učini; probajte. Takođe, ako volite umetnost a ne možete da je priuštite, uradite print verziju omiljene vam slike, uramite i okačite na zid – spoj lepote i ekonomičnosti u jednom.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook