Trudnoća

Adekvatna ishrana u trudnoći

Adekvatna ishrana u trudnoći
Podeli dalje

Šta je adekvatna ishrana u trudnoći i na šta treba obratiti više pažnje tokom ovog važnog perioda?

 

 

Tokom trudnoće, telo nam prolazi kroz različite promene, zbog čega je neophodno unositi  raznovrsnu i zdravu hranu, koja će nam pomoći u tim promenama i doprineti naprednoj i zdravoj trudnoći.

Jedite dosta šarenog voća i povrća, koje je bogato folatima, vitaminima i hranljivim vlaknima; 7-8 puta u toku dana. Pored toga, svakodnevno jedite i žitarice, koje su odličan izvor gvožđa, hranljivih vlakana i energije. To mogu biti musli, razni krekeri sa žitaricama, testenine, pirinač, hleb od celih zrna i slično.


Dva do tri puta u toku dana, unosite mleko i/ili mlečne proizvode.
Jogurt, sir, kajmak i ostala hrana napravljena od mleka, obezbeđuje Vam dovoljne količine kalcijuma i proteina. Ako ne volite mleko, kalcijum ćete dobiti i iz konzerviranog lososa, brokolija, badem.

adekvatna_ishrana_u_trudnoći_v

Ne preskačite doručak! i imajte redovne obroke i užine, kako biste osigurale svakodnevni unos svih potrebnih hranljivih sastojaka, kako za Vas tako i za bebu. Imajte dve porcije mesa  svaki dan – pre belo meso i ribu; ili alternativu, poput pasulja, jaja, sočiva i slično. Time dopunjujete gvožđe i proteine.

Pored hrane, ne preskačite ni prenatalne vitamine – oni su tu da pomognu u dobijanju ekstra vitamina i minerala, preko potrebnih u trudnoći. Ne bojte se da će smanjiti količinu vitamina koje hranom unosite, jer neće, samo će ih nadopuniti.


Podeli dalje
Tagovi

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook