Trudnoća

Testovi i pregledi u trudnoći

Testovi i pregledi u trudnoći
Podeli dalje

Koji sve testovi i pregledi u trudnoći treba da se obave i kada? Pitali smo i saznali za vas.

 

 

Svaka trudnica želi da iskoristi sve prednosti pregleda i testova tokom trudnoće, kako proverila bebin razvoj i njeno, kao i svoje, zdravlje. Nešto što se ranije nagađalo i čekalo do bebinog rođenja, danas je zahvaljujući medicinskom napretku, dostupno i mnogo pre. Koji se sve testovi u trudnoći vrše i čemu služe, pročitajte u narednom tekstu.

ultrazvukOno što svaka trudnica treba da ima na umu jeste činjenica da nije u obavezi da uradi nijedan test više, sem onog koji preporuči ili odredi lekar koji vodi trudnoću. S’ tim na umu, prelazimo na konkretno. Postoje dva tipa testova – dijagnostički i skrining testovi. Dijagnostički, poput amniocinteze i uzmanja briseva, daju visok postotak sigurnosti kada se trebaju utvrditi eventualni defekti. Skrining testovi, poput ultrazvučnog pregleda i laboratorijskog pregleda krvi i urina, traže znake potencijalnih abnormalnosti.


Prvi test koji radite jeste test za utvrđivanje trudnoće, nakon čega sledi i kontrolni pregled kod Vašeg ginekologa.
Nakon toga, sledi ultrazvučni pregled (do neke 8-9 nedelje radi se vaginalno, nakon toga preko stomaka) i praćenje trudnoće. U zavisnosti od tipa trudnoće, kontrolni ultrazvučni pregledi vrše se još 4 do 5 puta u toku trudnoće; laboratorijske analize rade se kad i kontrolni pregledi.

Kontrolni pregled oko 12. nedelje vrlo je važan jer se tada radi i tzv. Double test – laboratorijski pregled krvi i ultrazvučni pregled, kojima se ispituje i procenjuje rizik od Daunovog sindroma, vrši se procena bebinih hromozoma, eventualne anomalije srca, nabor na vratu ploda, da li je prisutna nosna kost. Nakon toga, ako je potrebno, radi se i Tripl test – koji se radi posle 15. nedelje i služi za proveru verovatnoće hromozomskih anomalija (Daunov, Edvardov sindrom). Ova vrsta testiranja preporučuje se starijim prvorotkama, trudnicama preko 37 godina, ako je bilo rođenje bolesnog deteta u prethodnoj trudnoći ili u bližoj porodici.

4D ultrazvuk3D i 4D ultrazvučni pregledi rade se sa ciljem otkrivanja anomalija materice, daju informacije o prokrvljenosti organa bebe, pronalazak eventualnih maligniteta i slično. Ovi pregledi nisu obavezni, rade se na preporuku lekara ili ako Vi sami želite bolje da vidite bebu i umirite eventualne brige koje imate, po pitanju Vašeg ili zdravlja Vaše bebe. Pregledi se obavljaju u privatnoj praksi i cena im je oko stotinak evra.

U periodu V i VI meseca, ultrazvukom se mogu videti anatomije organa bebe i tada se oni detaljno pregledaju, a naročito srce i krvni sudovi. Pored toga, prati se i vitalnost bebe, obavlja pregled posteljice – gde je i kako postavljena, kako izgleda i slično, i utvrđuje količina plodove vode, što je jedan od posrednih znakova stanja bebe.


Svi dalji pregledi i kontrole, služe za praćenje rasta i razvijanja bebe, ali i Vašeg zdravstvenog stanja.
Oko 28. nedelje (nije obavezan), radi se test opterećenja glukozom – kako bi se videlo postoji li problem sa šećerom u krvi. Malo kasnije, negde posle 34. nedelje, radi se test na žuticu, uzimaju se brisevi i vrše se završne pripreme za pred porođaj i bezbedan dolazak Vašeg čeda na svet.


Podeli dalje
Tagovi

1 komentar

Click here to post a comment

Facebook