Trudnoća

Bračni sterilitet u Srbiji

Bračni sterilitet u Srbiji
Podeli dalje

Znate li šta je bračni sterilitet i u kojoj meri je prisutan u Srbiji?

 

Ako znamo da u oko 75% slučajeva dolazi do željene trudnoće u prvoj godini ako je sa partnerima zdravstveno sve u redu, izostanak trudnoće nakon godinu dana redovnih seksualnih odnosa bez upotrebe kontraceptivne zaštite može dovesti do sumnje  da postoji problem bračnog infertiliteta. Svaki peti par u Srbiji ima problem infertiliteta i njima je potrebna pomoć lekara da bi dobili željeno potomstvo.

 

Šta uzrokuje bračni sterilitet?

 

Uzroci infertiliteta, veoma mnogo variraju zavisno od geografske lokacije, socijalno – ekonomsku sredine i organizovanosti zdravstvene službe. Najčešći uzroci infertiliteta su bolesti jajovoda (zatvoreni jajovodi), poremecaji ovulacije, endometrioza, imuloske bolesti i muški infertilitet. Kod čak 10 do 25% parova koji imaku problem infertiliteta ni posle kompletnih ispitivanja oba partnera nije uspeo da se utvrdi uzrok nemanja potomstva. I kod takvih parova kod kojih postoji neobjašnjeni uzrok infertiliteta treba sprovesti adekvatno lečenje. Naravno, moramo biti svesni činjenice da je infertilitet pretežno multifaktorijalne etiologije i zbog toga, uvek treba da težimo što sve obuhvatnijem ispitivanju oba partnera.

bračni-sterilitet-v1

U današnje vreme je problem bračnog infertilitetu u naglom porastu i zbog zagađenosti okoline, pojačanog stresa, loših životnih navika, ali i činjenice da se parovi sve kasnije odlučuju na potomstvo. Iako se bračni sterilitet najčešće povezuje sa ženama, činjenice ukazuju da je u pitanju podjednako učešće u neplodnosti i to:

 

– muški faktor steriliteta
– ženski faktor steriliteta
– zajednički faktori neplodnosti
– nerazjašnjena neplodnost.

 

bračni-sterilitet-v

 

U ovim teškim životnim situacijama, pored neizmerne ljubavi, neophodni su iskrena komunikacija među partnerima, podrška i nada, kao i otvorenost ka pravovremeno lečenju infertiliteta što uključuje i veštačku oplodnju, donaciju jajnih celija ili spematozoida kao i krajnjem slučaju usvajanje.

 

U Srbiji postoji oko 400.000 parova koji se bore sa bračnim sterilitetom. Jedan od najčešćih i najvećih problema bračnog steriliteta kod nas je kasna dijagnostika koja je uslovljena time što se parovi javljaju kasno lekarima koje se bave problemima infertiliteta, tj. posle dugog niza godina zajedničkog života a i veoma često kada žene imaju blizu ili čak više od 40 godina.Treba istaći da procenat uspeha vantelesne oplodnje najviše zavisi od starosti pacijenkinje i da sa starenjem bitno opada. Vrlo važno je istaći i da je u porastu broj žena starosti oko 30 godina kod kojih postoji veoma smanjena rezerva jajnika kao i da je u porastu muški infertilitet. Stoga je veoma važno što više pričati o ovom problemu kako više ne bi bio tabu tema ili tema koja se tiče samo žena.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook