Trudnoća

Faktori rizika u trudnoći

Faktori rizika u trudnoći
Podeli dalje

Svaka od nas želi da ima zdravu trudnoću i želimo da učinimo sve što je u našoj moći da to i ostvarimo. Ponekad, i pored najbolje volje i pridržavanja svega što nam se savetuje, desi se da dođe do određenih komplikacija – tada na scenu nastupaju lekari koji vode trudnoću.

 

 

 

 

Svaka od nas želi da ima zdravu trudnoću i želimo da učinimo sve što je u našoj moći da to i ostvarimo. Ponekad, i pored najbolje volje i pridržavanja svega što nam se savetuje, desi se da dođe do određenih komplikacija – tada na scenu nastupaju lekari koji vode trudnoću. Međutim, postoje neki negativni faktori, čije izbegavanje će uticati na održavajne vaše trudnoće urednom i zdravom.

Smanjite ispijanje kafe. Kofein Vas može učiniti razdražljivom, poremetiti ritam spavanja, utiče na rast pritiska – sve to može iskusiti i Vaša nerođena beba. Takođe, kofein ima diuretički učinak, što utiče na odlivanje kalcijuma iz sistema i onemogućava bebin pun razvoj i napredak, a takođe utiče i na smanjenje unosa gvožđa. Ako baš ne možete bez kafe, gledajte da je pravite blagu i da pijete ne više od jedne šoljice dnevno.

 

Ostavite pušenje i izbegavajte zadimljene prostorije – pasivno pušenje je gotovo jednako opasno. Savet je da prestanete sa pušenjem, međutim, ako ste strastven pušač, bolje je postepeno smanjivati, jer nagle promene mogu negativno uticati na bebu. Nikotin smanjuje dotok kiseonika i hrane vašoj bebi, a na duže može oštetiti bebina pluća.

 

Alkohol u trudnoći konzumirajte vrlo umereno. Sve što Vi popijete, popije i beba; istraživanja su pokazala da fetus u razvoju ima jako malu toleranciju prema alkoholu, koji mu otežava dovoljan unos kiseonika. Učestalo konzumiranje alkohola u trudnoći može dovesti do prevremenog rođenja i nedovoljno razvijene bebe, koja će kasnije sporije rasti i razvijati se od svojih vršnjaka.

 


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook