Trudnoća

Promene u toku trudnoće

Promene u toku trudnoće
Podeli dalje

Koje su to promene u toku trudnoće na koje posebno treba obratiti pažnju?

 

Trudnoća se ne naziva slučajno drugim stanjem: telo Vam se menja, prati ga promena raspoloženja, hormoni bujaju i sve je drugačije. Normalno je biti zbunjen novonastalom situacijom i imati gomilu pitanja. U sledećim redovima, otkrijte odgovore na neka od najčešćih pitanja.

 

Ne osećam simptome trudnoće. Ovo je sasvim normalna situacija i pojava. Uobičajeno je da se ne osete svi simptomi, pogotovo ne oni najjači. U prvom tromesečju, neke žene mogu imati mučninu, neke pojačanu kiselinu u želudcu, neke su melanholične, neke opet nemaju apetita, a neke pdrođu bez početnih simptoma; sve je to individualno. Ipak, ono što retko koju trudnicu zaiobiđe, jeste osetljivost grudi; ako ova promena izostane, posetite ginekologa radi detaljnije kontrole.

 


Krvare mi desni.
Pojačano krvarenje desni je uobičajena pojava koja je uzrokovana povećanim radom hormona, zbog čega desni postaju osetljive, srvene i otiču. Istraživanja su pokazala da se kod 25% trudnica javlja i zapaljenje desni. Nema mesta za brigu, dovoljno je da malo više povedete računa o nezi zuba i desni i, uz preporuku stomatologa i ginekologa, uzimate adekvatne vitamine za sprečavanje ove pojave.

 


Trudna sam a krvarim.
Kod izvesnog broja trudnica, dešava se da imaju krvarenje u vreme menstruacije, iako su trudne. Ova pojava dešava se usled promene nivoa estrogena. Krvarenje je uglavnom blago i ne traje duže od dan-dva. Sa druge strane, ako se krvarenje javlja na početku trudnoće i nevezano za vreme menstruacije, to može biti znak neke eventualne komplikacije i svakako biste trebale posetiti ginekologa.

 

 

Pojavila mi se tamna crta duž celog stomaka. Ova pojava ima stručni naziv – kloazma i u pitanju je promena u pigmentaciji kože, koja se javlja između četvrtog i šestog meseca trudnoće i nestaje posle porođaja. Osim u predelu stomaka, može se pojaviti i na licu – iznad usana, na čelu i bradi i tada je u pitanju tzv. maska trudnoće, čiji je glavni krivac Sunce. Efekte možete ublažiti korišćenjem zaštitnih krema, naočara za sunce, šešira sa širokom obodom.

 

Ne mogu da spavam. Lekari su primetili da trudnice češće spavaju tokom dana, dok noću imaju poteškoća. Noćne more su takođe uobičajene, pogotovo kod prvorotki i one nisu znak komplikacija, već samo otkrivaju strahove i zebnju. Međutim, ako je nesanica učestala, trebalo bi konsultovati lekara, kako bi se utvrdio uzrok i Vama i detetu omogućio preko potrebni odmor za razvitak i normalan porod.

 

Imam oscilacije u raspoloženju. Česte promene raspoloženja – od euforije do same ivice suza uzrokovane su hormonskom neravnotežom usled trudnoće, kao i usled straha od promene i novonastale situacije. Takođe, povećana je i mogućnost pojave akni, usled povećanog nivoa progesterona. Mesta panici nema, jer sve to prolazi nakon porođaja, kada se organizam polako vrati “u normalu”. Ako ne možete toliko da čekate, pijte biljne čajeve za opuštanje, a za probleme bubuljica koristite kreme na biljnoj bazi.

 

Trudnoća nije laka i ne trebate se stideti ako sa njom teško izlazite na kraj, naročito ako je u pitajnu prva trudnoća. Porazgovarajte sa svojim lekarom, priča o onome što vas muči i brine, kao i pominjanje bilo kakve promene – ma kako mala ili beznačajna vam se činila – samo će pomoći.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook