Trudnoća

Fizičke promene tokom trudnoće

Fizičke promene tokom trudnoće
Podeli dalje

Koje to fizičke promene tokom trudnoće možete da očekujete i kako da se prema tome postavite? Pričali smo sa lekarima i evo šta su nam rekli.

Kao što je dobro poznato, trudnoća utiče na svaki deo našeg tela –  od kose pa sve do nožnih prstiju.

#1 Grudi
Na samom početku trudnoće, grudi mogu postati osetljive i uvećane. Kako trudnoća raste i telo se menja, tako se grudi pripremaju za svoju prirodnu funkciju dojenja i, shodno tome, mogu se još uvećavati i početi da luče tečnost zvanu kolostrum – rani oblik mleka, ujedno i najhranljiviji. Bitno je da u ovom periodu, a i kasnije, nosite udobne brushaltere koji pružaju odličnu potporu ali su i jako udobni. Najmanje što vam treba jeste bol u grudima, usled neadekvatnog brushaltera ili ne tako nežnih dodira partnera.

 

#2 Učestalo mokrenje
Ako ste od oniih trudnica koje poznaju lokacije toaleta od vašeg doma pa do posla, tržnog centra, grada…ne očajavajte. Tokom trudnoće, ukupna zapremina krvi se povećava, što stvara dodatni pritisak na bubrege. Takođe, kako trudnoća odmiče i beba raste, ona pritiska bešiku, uzrokujući da uvek imate osećaj da morate otrčati do toaleta.

 

#3 Začepljenost nosa
Uvećana zapremina krvi tokom trudnoće, dovodi i do začepljenja nosa i curenja istog. Zbog toga, pokušajte da koristite slani sprej – aqua maris ili slično (uz preporuku lekara) kako biste  pročistili nosne kanale i olakšali disanje.

 

#4 Promene u ustima i na zubima
Opšte je poznato da je bebi neophodan kalcijum, zbog čega je vašem telu potrebna dodatna doza istog; ako ga ne unosite putem hrane ili suplemenata, beba će ih uzimati od vaših kostiju i zuba što, zajedno sa trudničkim hormonima, uzrokuje osetljivost desni i lakše krvavljenje. Potrudite se da prekontrolišete zube na samom početku trudnoće i vodite računa o higijeni usne duplje i samih zuba; redovno ih perite i održavajte čistim. I, uz preporuku lekara, grickajte Fluorogal jednom dnevno.

 

#5 Bolovi
Tokom trudnoće, dolazi do istezanja ligamenata i tetiva u čitavom telu, prilagođavajući se rastu bebe i pripremajući samo telo za porođaj. Ovo može dovesti do pojave bola, naročito u donjem delu stomaka. Pored toga, može doći i do sindroma karpalnog tunela – žarenje, trnci, ukočenost i obamrlost prstiju jedne ili obe ruke – usled pritiska na nerv medianus u karpalnom delu, koji prenosi signale za prste ruku. Pokušajte sa blagim protrljavanjem ili masažom osetljivog mesta da popustite bol.

 

#6 Zatvor
Pojavu zatvora uzrokuju, hvala im na tome, trudnički hormoni. Izbegavajte naprezanja, kako biste izbegle pojavu hemoroida, koji nisu retkost tokom trudnoće. Umesto toga, unosite dovoljno tečnosti u organizam i obogatite ishranu unosom vlakana, kako biste se rešili zatvora.

 

#7 Gorušica
Većini trudnica, ovi simptomi se javljaju u trećem trimestru, “zahvaljujući“ tesnom prostoru unutar stomaka. Pritisak materice na želudac, kao i opuštanje mišića između jednjaka i želudca, uzrokuju da se želudačna kiselina diže do grla, izazivajući mučninu i peckanje u grlu. U jednom od ranijih tekstova, dotakli smo se te teme i napisali nekoliko saveta za ublažavanje gorušice; ako ništa ne uspe, tu su Gelusil Lac ili Rupurut, koji su dozvoljeni za konzumaciju u toku trudnoće – naravno, nakon konsultacije sa lekarom.

#8 Gubitak daha
Pri kraju trudnoće, kako beba sve više napreduje i raste, tako pritiska i vašu dijafragmu, što može dovesti do gubljenja vazduha i kratkog daha. Ova pojava se zove dispneja i takođe je znak da trebate da usporite sa aktivnostima. Ako se nađete u situaciji da ne možete doći do daha, pokušajte da menjate položaj u kojem sedite, odmarate ili ležite, koji će vam omogućiti da dođete do vazduha.

 #9 Grčevi u nogama
Nije neuobičajena pojava grčeva u nogama ili sindroma nemirnih nogu, o čemu smo takođe u jednom od ranijih tekstova pisali. Ova pojava česta je pred kraj trudnoće i uglavnom je prisutna u večernjim satima, a uzrokovana je smanjenjem gvožđa ili potasijuma u organizmu. Istezanje nogu pre odlaska na spavanje i izvođenje nekih lakših vežbi mogu pomoći, kao i povećano konzumiranje banane. Nije zgoreg da proverite i nivo gvožđa u krvi, ako je nizak – posavetujte se sa lekarom o pojačanom unosu.

Podeli dalje
Tagovi

Ostavite komentar

Click here to post a comment